Bota

Amsterdami gati të ndalojë shitjen e hashashit dhe punonjëset e seksit, për të frenuar fluksin e turistëve

Amsterdami po mendon seriozisht që të parandalojë numrin tejet të lartë të turistëve. Ka qenë kryebashkiakja e Amstredamit Femke Hasema e cila ka kërkuar të fitojë mbështetje politike për “pastrimin” e zonës të njohur ndryshe si “Dritat e kuqe” pasi sipas politikanëve të zonës është e mbipopulluar nga turistët.

“Dritat e kuqe” në Amsterdam bëhet e ditur se një e treta e turistëve të huaj dhe gati gjysma e britanikëve do të kishin më pak të ngjarë të vizitojnë qytetin përsëri nëse do të ndalohej të blinin kanabis në dyqane.

Femke Halsema, e cila kuptohet se dëshiron të zvogëlojë numrin e dyqaneve që shesin kanabis, bashkëngjiti rezultatet e sondazhit në një letër për këshilltarët duke njoftuar qëllimin e saj për të parë se si mund të zvogëlojnë tërheqjen e përdorimit të drogës për turistët.

Amsterdam është duke luftuar për të përballuar numrin e madh që vizitojnë qendrën e qytetit deri në atë pikë sa pikat turistike nuk po promovohen më.

Vendbanimi i 1.1 milion njerëzve, qyteti tërheq më shumë se 17 milion vizitorë në vit. Komuna është veçanërisht e prirura të largojë vizitorët e huaj nga përfitimi i “politikës së tolerancës”, ndaj kanabisit.

Ndërsa kafenetë e licencuar lejohen të shesin kanabis nga ambientet e tyre, prodhimi i drogës është i paligjshëm. Rezultati është që kafenetë shpesh merren në “derën e pasme” me bandat e krimit të organizuar.

Më vete të enjten, bashkia e qytetit të Amsterdamit tha se turnetë e grupeve të turistëve në “Red Light” dhe zona të tjera të kryeqytetit që përmbajnë dritaret e punonjësve të seksit do të ndalohen zyrtarisht nga 1 prilli, ndërsa turne të udhëzuar diku tjetër në qendër do të kërkojnë një leje.

Këshilli i qytetit gjithashtu votoi të kufizojë madhësinë e turneve të licencuar në 15 persona dhe t’i ndalojnë hyrjen në vende të ngjeshura siç janë urat e ngushta, para shtëpive dhe hyrjet në dyqane dhe restorante gjatë orarit të hapjes. Udhëzuesit që shkelin rregullat do të gjobiten me 190 €.