Volodymyr Tolkach

Ambasadori ukrainas në Beograd e bën lloç sërish, thotë qeveria dhe presidenti kanë thënë se s’do ta njohin Kosovën

Ambasadori i Ukrainës në Serbi, Volodymyr Tolkach, ka përsëritur sot se “vendi do të mbetet konsistent në qëndrimin e tij se nuk e njeh Kosovën”.

Në një intervistë për Tanjug, Tolkach tha se Ukraina ka mbajtur këtë qëndrim që nga fillimi i kësaj krize dhe kujtoi se Ministria e Punëve të Jashtme të Ukrainës u përpoq të zgjidhte konfliktin në vitin 1999, se ata vizituan Beogradin në një moment vendimtar dhe u përpoqën të gjenin një kompromis për ndalimin e bombardimeve të Serbisë.

“Ushtarët tanë, batalioni ukrainas morën pjesë në misionin në Kosovë dhe mbrojtën rajonin e  Shtërpcës, Gjilanit për më shumë se 10 vjet. Vërtet nuk ishte një kohë e lehtë. Dhe dua t’ju jap disa informacione, ju lutemi krahasoni këtë. Trupat ruse po lëvizin nga Bosnja dhe Hercegovina në Kosovë, pas disa vitesh ata u kthyen në Rusi, ne ishim aty nga viti 1999 deri në fillimin e agresionit rus kundër vendit tonë dhe fatkeqësisht na u desh ta përfundojmë misionin tonë në Kosovë në vjeshtën e vitit 2022”, tha Tolkach, transmeton Ballkani.info.

Ai gjithashtu theksoi se Ukraina po përpiqet të jetë e qëndrueshme, por edhe se ndonjëherë është shumë e vështirë t’u shpjegohet popullit të Ukrainës pse Serbia po përpiqet të balancojë midis Rusisë dhe Bashkimit Evropian.

“Dhe regjimi i Kosovës e mbështet plotësisht pavarësinë e Ukrainës. Ndonjëherë është shumë e vështirë për politikanët tanë t’ia shpjegojnë këtë popullit tonë. Por mund të them se qeveria jonë dhe presidenti ynë janë të qëndrueshëm në qëndrimin e tyre se ne nuk do ta njohim Kosovën,” përfundoi Tolkach.

I pyetur se si e sheh qëndrimin e Serbisë ndaj luftës në Ukrainë, Tolkach tha se Serbia ka pozicionin e saj tradicional në botë dhe se po përpiqet të balancojë, jo vetëm në dy vitet e fundit, pra në 100 vitet e fundit, duke balancuar midis pjesëve perëndimore dhe lindore të botës.

Ai thekson se sot Ukraina e vlerëson shumë Serbinë për mbështetjen e saj në një format shumëpalësh.

“Serbia votoi kundër luftës dhe kundër agresionit rus duke filluar në vitin 2022. Dhe unë, e përsëris, ne e vlerësojmë shumë. Po, ne do të donim ta shihnim Serbinë si një vend që përpiqet të integrohet në Evropë, si aleatët tanë, si gjithë të tjerët. Bashkimin e vendeve evropiane dhe rajonit. Dhe ne do ta vlerësonim shumë, për hir të Serbisë”, tha Tolkach. /Ballkani.info/