zëvendëskryeministri

Abazoviqi kapet me një gjykatës: I lirove kriminelët dhe e arrestove shtetin, do të mbash përgjegjësi

“Për sa kohë që policia nuk i gjen anëtarët e dyshuar të klanit kriminal Kavaç të cilët u lanë të lirë dje me vendim të gjykatësit hetues Mirosllav Bashoviq, ai mban përgjegjësi të drejtpërdrejtë profesionale dhe morale nëse ndonjë prej tyre, ndërsa është në arrati, kryen ndonjë krimi, për të mos përmendur ndonjë likuidim”. Këtë e ka shkruar në profilin e tij në Facebook, zëvendëskryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq.

Pasditen e djeshme, gjykatësi i Gjykatës së Lartë në Podgoricë, Bashoviq, hodhi poshtë propozimin e Prokurorisë Speciale të Shtetit për të dërguar në paraburgim organizatorin e pretenduar të grupit kriminal të katërmbëdhjetë anëtarëveve, Sllobodan Kashçelan dhe pesë anëtarë të pretenduar të atij klani – Vlladimir Vuçkoviq, Zoran Kazhiq, Millosh Radonjiq, Kërsto Marosh dhe Darko Preleviq, shkruan Vijesti.

Koordinatori i shërbimeve të sigurisë shpjegon gjithashtu atë që, sipas tij, ka ndodhur në të vërtetë:

“Gjykatësi liroi kriminelët dhe arrestoi shtetin!” Qëllimi ishte të poshtëroje policinë, SDT-në, publikun, për të provuar se mafia është më e fortë se shteti. Dhe kjo nuk është e gjitha. Gjykatësi poshtroi partnerët ndërkombëtarë që ndihmuan aksionin dhe dy ditë më parë i dërgoi urime policisë malazeze për suksesin e tyre të madh. Gjithashtu, duke i lënë 16 persona me prapavijë kriminale të ecin në rrugë të lirë, u dërgua mesazhi se askush nuk mund të guxojë të shkojë më mbi ta, dhe se të gjitha aktivitetet e UP dhe SDT në lidhje me grupet kriminale nuk kanë aspak kuptim, as nuk duhet të ndërmerren”, tha Abazoviq.

Abazoviq tregon se pas vendimit të ri të Këshillit, jo të gjithë ata që u arrestuan më parë në atë aksion ishin në dispozicion të policisë dhe organeve shtetërore.

“Policia, edhe pse e demotivuar nga vendimi i parë, përsëri veproi në mënyrë profesionale dhe privoi lirinë e udhëheqësit të klanit, së bashku me disa persona të tjerë, por jo të gjithë ata që kërkoheshin. Urdhri do të ishte që gjykatësi Bashoviq të shkonte në Kotorr ose në vende të tjera dhe t’i gjente dhe privonte nga liritë e tyre një nga një, në vend që të shpenzonte policinë pa nevojë, t’i lodhte dhe t’i ekspozonte ndaj rreziqeve. Gjithashtu, për sa kohë që nuk gjenden, Bashoviq mban përgjegjësi të drejtpërdrejtë profesionale dhe morale nëse ndonjë nga këta, ndërsa është në arrati, kryen ndonjë krim, për të mos përmendur ndonjë likuidim. Ngjarja e djeshme konfirmoi se skena e krimit me oktapod është thellë në sistem. Se nuk do të jetë e mjaftueshme për të ndryshuar jo vetëm Prokurorinë, por edhe gjyqësorin, si dhe sistemin në tërësi. Tridhjetë vjet e së njëjtës qeveri kanë bërë pjesën e tyre. Por nuk ka vend për pesimizëm. Policia dhe SDT, pavarësisht nga të gjitha kundërshtimet që qëndronin, në këtë rast treguan gjallëri dhe profesionalizëm të madh”, shkroi Abazoviq.