8-vjeçari i lutet nënës ta vrasë për shkak të sëmundjes së rrallë

Djali tetëvjeçar William Hewlett nga Britania e Madhe pësoi një sëmundje të rëndë pas një infeksioni dhe brenda natës u ‘shndërrua’ nga një fëmijë i lumtur dhe i dashur, në diçka që prindërit e tij e përshkruan si “demoni nga filmi Exorcist”.

Shtatë ditë pas temperaturave të larta, Hewlett është bërë i dhunshëm, ka halucinacione të tmerrshme, nuk i njeh prindërit e tij dhe vazhdimisht përsërit se dëshiron të vdesë, transmeton KosovaPress.

Nëna e tij Johanna (43) dhe babai  Jez (53) kaluan një vit në spitale duke u përpjekur për të gjetur se çfarë e shkaktoi këtë ndryshim të tmerrshëm dhe më në fund mori një diagnozë të mundshme.

Mjekët besojnë se djali ka sindromën neuropsikiatrike të pediatrisë akute (PANS/PANDAS), e cila krijohet kur infeksioni fillon një përgjigje imunitare të pazakontë që rezulton nga një ndryshim në funksionin e trurit. PANS kryesisht trajtohet me antibiotikë, por kjo nuk funksionon te Williams, pasi është diagnostikuar me vonesë.

Siç tregon nëna e djaloshit, të gjitha filluan papritmas në shtator të vitit të kaluar.

“Papritmas ai u bë shumë agresiv dhe i dhunshëm, dukej ndryshe, duke u bërë i ndezur, me sy të ndezur … Ai kishte halucinacione dhe thoshte se gjaku po rridhte nëpër perde. Ai më shikonte dhe pyeste: “Ku është nëna ime?” Ishte e tmerrshme, momenti më i keq ishte kur ai u ul në prehër dhe filloi t’i lutej Perëndisë për ta vrarë atë, zgjati një orë dhe pastaj u kthye dhe pyeti mua – “Mami, nëse Zoti nuk do, a do të më vrasësh mua? A mund t’i kërkoni ata që të më vrasin?”, tregon ajo.

Ai zhvilloi një fobi ndaj butonave, aq e tmerrshme sa nuk donte të hante ushqim që ishte gatuar nga dikush që kishte butona në rroba. Ai nuk flinte ose hante rregullisht.

“Më shtyu përpara autobusit dhe pothuajse më vrau, kështu që ishim të frikësuar. Ishte një fëmijë kaq i mrekullueshëm, dhe nganjëherë i shohim ato pjesë dhe e dimë se ai është akoma. Krejt çëfarë duam është që të kthehet fëmija ynë”, vazhdon rrëfimin e ëma e tij.

Prindërit e tij ndanë një histori për të rritur ndërgjegjësimin publik për PANS. Edhe pse ata ende nuk e dinë se çfarë e shkaktoi infeksionin, ata dyshojnë se ai ishte i sëmurë për shkak të mykut në shtëpinë e mëparshme.

Shkencëtarët kanë provuar se myku ndikon fuqishëm në tru, shkakton ndryshime në sjellje, ndikon në agresivitet dhe probleme me të menduar. Katër vjet më parë, një studim i Nju Jorkut zbuloi se minjtë që ishin rregullisht të ekspozuar ndaj mykut kishin probleme të mëdha kujtese.

Për shembull, dorëshkrimi i Uilliamit gjatë natës u bë i paqartë, notat e tij në shkollë ishin katastrofike dhe ai dinte të mposhtte gjithçka në shtëpinë e familjes.

“Duket sikur është kapur nga një demon. Çfarëdo që i themi, ai vetëm sa zemërohet edhe më shumë”, thotë nëna.

Mjekët fillimisht e diagnostikuan me autizmin. Megjithatë, prindërit e tij vazhduan të testonin dhe u gjet një nivel i lartë i toksinave në trupin e tij, pas së cilës familja u largua nga shtëpia e vjetër.

Prindërit e Williamsit paralajmërojnë se shumë fëmijë mund të trajtohen në baza psikiatrike, për shkak të diagnozës së gabuar dhe trajtimi i hershëm me antibiotikë mund të ndihmojë.

Ekspertët thonë se është e rëndësishme të njihen me simptomat e PANS me kohë – shpesh fëmijët me PANS nuk kanë shenja “normale” të infeksionit, të tilla si temperatura ose kollë, por infeksioni do të ndikojë më shumë në tru sesa në trup.