30 vjet fotograf lufte, tani nuk del nga dhoma e tij (Video)

Në dhjetëvjeçarët e tij të përvojës si kameraman i luftës, Kurt Moser nuk kishte parë asnjëherë një aparat fotografik si ai që zbuloi nën një batanije të një studioje në Milano, transmeton ballkani.info

“Tre vjet më parë, gabimisht, gjeta, ose ndoshta më gjeti mua”, thotë ai duke treguar në kamerën 111-vjeçare.

Kamera, e prodhar në vitin 1907, peshon 70 kg, është dy metra e gjatë dhe duhet dy persona për ta mbajtur atë.

“Kam një nevojë të thellë për të marrë fotografi të diçkaje krejtësisht të ndryshme.”

Moseri e gjeti dallimet e drejt peizazhit të tij të fëmijërisë: malet Dolomite. Dhe ai e dinte se kamera e vjetër që kishte gjetur do të ishte e përsosur për kapjen e bukurisë së tyre.

Por fotografimi me këtë aparat nuk ishte një detyrë e thjeshtë. Moseri duhej të rivendoste kamerën, të kërkonte botën për një lente të përshtatshme dhe të eksperimentonte me teknika fotografike shekullore.

Pas kësaj, Moseri krijoi imazhe të drejtpërdrejta pozitive në xhamin e katedrales së zezë, duke përdorur një teknikë të quajtur Ambrotype që daton në 1850. Emri vjen nga fjala greke “Ambrotos” që do të thotë “të pavdekshme” dhe imazhe të krijuara duke përdorur këtë metodë qindra vjet të fundit.

Është një teknikë e konsumueshme dhe e mundimshme që i mori muajin Moserit për ta zotëruar. Ai së pari duhej të gjente dhe përkthente libra të vjetër gjermanë dhe francezë nga shekulli i 19-të.

Ai kaloi pothuajse pesë muaj i mbyllur në dhomën e tij të errët para se të prodhonte me sukses fotografinë e parë. “Ishte një mrekulli, ende e kam atë pamje dhe jam shumë krenar për këtë – thotë ai.

Për t’u përkushtuar plotësisht në këtë projekt, Moser e la punën e tij si fotograf profesionist. Ai e mban kamerën e madhe antike në mal me ndihmësin e tij dhe kalon orë në dhomën e tij të errët. Çdo foto i merr tri ditë për
ta përfunduar. ”

“Në një farë mënyre, kjo është një histori dashurie- thotë ai. Po, kjo është një lloj historie dashurie e çmendur”./Ballkani.info/