Mistere moderne

14 vende misterioze që planeti jonë fsheh FOTO

Dashamirët e udhëtimit janë të vetëdijshëm për të gjitha tërheqjet kryesore të planetit, por ka edhe cepa të tjerë të Tokës: pika që, për një arsye ose një tjetër, mbeten të ndaluara për shikuesit e zakonshëm.

Si këto më poshtë:

Kofuns, Japoni. Këto ishuj artificialë janë vendet e lashta të varrosjes së anëtarëve të familjes perandorake Japoneze. Në raste të rralla, ato mund të vizitohen nga arkeologët, por vetëm me lejen e Gjykatës Perandorake.

Ishulli Sentinel i Veriut, Indi. Vendasit që jetojnë në ishull nuk do të ndalen më asgjë për të mbrojtur tokën e tyre nga të huajt. Pra, për sigurinë e tyre të turistëve, autoritetet indiane ndalojnë këdo që t’i afrohet vendndodhjes.

Zona 51, SH.B.A.Ekzistenca e këtij objekti sekret të fshehtë u konfirmua vetëm zyrtarisht nga qeveria amerikane në vitin 2013. Sipas dokumenteve të deklasifikuara pjesërisht, Zona 51 është një bazë e Forcave Ajrore të SH.B.A.-së, ku avionët e gjeneratës së ardhshme janë duke u zhvilluar dhe testuar.

Kisha e Shën Mërisë së Sionit, Etiopi. Një kishëz e ndërtuar posaçërisht strehon thesarin më të shenjtë të kishës: Arka e Besëlidhjes. Kujdestari i arkës – i vetmi person që ka qasje në relikt – është e ndaluar të largohet ndonjëherë nga ambientet e kishës. As ai nuk mund të bisedojë me të huajt.

Ishulli Kaho’olawe, SHBA. Gjatë gjithë historisë së tij, ky ishull i thatë ka qenë një vend i ritualeve fetare, një koloni penale dhe një terren trajnimi i marinës amerikane. Këto ditë, Kaho’olawe gëzon statusin e një rezerve natyror. E vetmja mënyrë për ta vizituar është të bashkosh një nga ekipet vullnetare që punojnë për të rikthyer mjedisin lokal.

Kulla e Telekomit Britanik, Mbretëria e Bashkuar. Që nga një incident që përfshin një shpërthim brenda kullës, restoranti rrotullues dhe kuvertë vëzhgimi mbeten të mbyllura për publikun. 

Grand Shrine, Japoni.Territori i kompleksit të shenjtë të faltoreve të Japonisë është i arritshëm vetëm për priftërinjtë dhe anëtarët e familjes perandorake.

Qyteti fantazmë i Varosha, Qipro. Ky vendpushim, ngjitur me qytetin e Famagusta, ishte dikur destinacioni kryesor turistik i Qipros. Por gjithçka ndryshoi në korrik 1974 kur, pas një evakuimi masiv, qyteti i shkretë u pushtua duke pushtuar trupat turke. Që nga ajo kohë, Varosha mbetet e rrethuar, e patrulluar nga ushtria turke.

Ishulli i Sable, Kanada. I ndodhur në Atlantik, ky ishull me rërë që shkon ka një popullsi prej më pak se 30 njerëz dhe është një varrezë e vërtetë e anijeve të fundosura. Për shkak të karakteristikave të tij unike, Sable është shpallur një rezervë natyre. Për ta vizituar atë, ju duhet t’i shkruani një peticion qeverisë së Kanadasë, duke shpjeguar domosdoshmërinë e udhëtimit.

Pionen Data Center, Suedi. E ndërtuar në Stokholm gjatë Luftës së Ftohtë, ky bunker bërthamor kohët e fundit është shndërruar në një mjedis zyre ultramodern për një ofrues të shërbimit suedez të Internetit. Këtu, në një thellësi prej 98 këmbësh dhe të fshehur pas dyerve të trasha tre e gjysmë këmbë, informacionet që u përkasin shumë faqeve të internetit të famshëm janë duke u ruajtur.

Shpella e Lascaux, Francë. Për të ruajtur pikturat unike të parahistorisë së kësaj shpelle, hyrja në Lascaux tani është e mbyllur për turistët pas 15 vjet qasje të pakufizuar. Ju mund të vizitoni një kopje të saktë të shpellës ose të shijoni një turne virtual.

Stacioni Radar “Don-2N”, Rusi. Kjo piramidë e ditëve moderne ka një lartësi prej 131 metra dhe një gjerësi në bazën e 459 këmbëve. Është një element kryesor në sistemin e mbrojtjes raketore të qytetit të Moskës.

Salla e Rekordeve Mount Rushmore, SHBA. Mount Rushmore ka një tipar tjetër intrigues: një dhomë sekrete e gdhendur thellë brenda shkëmbit. Dhoma është një kapsulë kohore, që përmban kopjet e dokumenteve më të rëndësishëm historikë të vendit. Hyrja në këtë dhomë është e ndaluar nga një derë pllaka graniti, e pajisur me një mekanizëm bllokimi.

Një ujëvarë iluzive Mauritius. Kur shikohet nga lart, ishulli i Mauritius në Oqeanin Indian duket se ndodhet pranë një ujëvare interesante nënujore. Sidoqoftë, ky fenomen i bukur është vetëm një iluzion optik i krijuar nga një balotazh depozitimesh të siltrit dhe rërës.