Koronavirusi

Zelanda e Re po e bën atë që “shumë vende do të dëshironin ta arrijnë”

Zelanda e Re ka arritur të bëjë diçka që shumë vende dëshirojnë të arrijnë: për katër ditë rresht, ajo ka raportuar një rënie të rasteve të reja të coronavirusit.

Të enjten, vendi raportoi 29 raste të reja të konfirmuara dhe të mundshme, duke e çuar totalin e Zelandës së Re në 1,239 – përfshirë vetëm një vdekje. Nga ato raste, vetëm 14 janë në spital – dhe 317 janë rikuperuar.

Zelanda e Re, një vend i vogël ishull me pak më pak se 5 milionë banorë, është në gjysmë të rrugës nga një bllokim muajsh që synon jo vetëm përmbajtjen e virusit, por edhe eliminimin e tij.

Dhe deri më tani, qasja duket të jetë e suksesshme, shkruan CNN.

Kryeministrja Jacinda Ardern në një fjalim të enjten tha: “…Do të thotë që plani ynë po funksionon”.

Për vendet e tjera, këto shenja pozitive mund të jenë një arsye për të hequr kufizimet.

Në vend të kësaj, Ardern tha të enjten se ajo do të shtrëngojë kufizimet kufitare, duke nënkuptuar se të gjithë ata që arrijnë në vend do t’u kërkohet të kalojnë dy javë në karantinë në një strukturë të aprovuar, në vend se të izolohen në shtëpi.

Rregulli vlen vetëm për shtetas të Zelandës së Re – shtetasve të huaj u është ndaluar hyrja në vend që nga 20 marsi.

Në luftën kundër coronavirusit, Zelanda e Re kishte dy avantazhe kryesore: gjeografinë dhe kohën, shkruan CNN.

Një tjetër gjë që Zelanda e Re ka që po funksionon në avantazhin e saj është se shumica e të infektuarve me coronavirus kanë qenë të rinjtë.

Njerëzit e moshës 20 deri 29 vjeç përbëjnë 25% të rasteve të konfirmuara dhe të mundshme të Zelandës së Re, ndërsa ata të moshës 30 deri 39 vjeç përbëjnë 15%.

Për krahasim, një raport i lëshuar nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve që analizonte rastet e 2.500 pacientëve në SHBA, mosha e të cilëve ishin njohur, zbuloi se 29% ishin të moshës 20 deri në 44 vjeç.

Vende në të gjithë botën kanë parë vazhdimisht një shkallë shumë më të lartë të vdekshmërisë Covid-19 midis pacientëve të moshuar sesa pacientët më të rinj.

Arsyeja pse të rinjtë mund të kenë një shkallë më të lartë të coronavirusit është udhëtimi. Pak më shumë se 40% e rasteve të Zelandës së Re janë akoma të lidhura me udhëtimet jashtë shtetit. Shumë të rinj nxituan për tu kthyer në Zelandën e Re pasi Ardern njoftoi kufizimet e kufirit.