planet

Zbulohet një planet i çuditshëm që duket si një balonë

Shkencëtarët kanë gjetur thellë në univers një planet shumë të çuditshëm që duket si një balonë e madhe.

Ky, siç shkruan Independent, është një planet i çuditshëm dhe ka një atmosferë të mbushur me helium.

Shkencëtarët kanë zbuluar se gazi vjen prej tij dhe se ky planet në fakt duket si një tullumbace e mbushur me helium.

Planeti është 124 vite dritë nga Toka dhe u zbulua nga një ekip ndërkombëtar i studiuesve të udhëhequr nga shkencëtarë në Universitetin e Gjenevës në Zvicër. Ky planet, rreth të njëjtës madhësi si Neptuni, quhet HAT-P-11b dhe gjendet në konstelacionin Cignus.

Si pjesë e studimit, studiuesit përdorën një spektrograf në Spanjë për të parë se sa bllokon planeti dritën nga ylli i saj kur kalon pranë tij. Për të ndihmuar shkencëtarët të gjurmojnë rrugën e atomet e heliumit, ata përdorën simulimet kompjuterike.

Vincent Bourier, i cili udhëhoqi një simulim kompjuterik, tha se heliumi ishte hedhur nga ana e planetit në anën e errët në më shumë se 10,000 kilometra në orë.

“Për shkak se është një gaz i lehtë, lehtë shmang tërheqjen e planetit tjetër dhe krijon një re të zgjeruar rreth tij. Ky fenomen i jep këtij planeti një formë të balonave”, shpjegoi ai.

Shkencëtarët kanë gjetur gjithashtu se atmosfera e sipërme e këtij planeti të sapo zbuluar është 20 herë më afër yllit të saj se Toka nga Dielli.

Romain Alart, një student në Universitetin e Gjenevës dhe autori i parë i studimit, tha se ata mendonin se kjo afërsi me yllin mund të kishte ndikuar në atmosferën e këtij ekzoplaneti.

Ekipi hulumtues beson se studimi mund të çojë në njohjen më të mirë të kushteve atmosferike ekstreme që rrethojnë ekzoplanetët më të nxehtë.