Mohammed bin Salman

Vrasja e Khashogit, një gjykatës amerikan pushon çështjen kundër princit Bin Salman

Në SHBA, një gjykatës pushoi çështjen kundër Mohammed bin Salman për vrasjen e gazetarit dhe aktivistit Jamal Khashoggi, duke deklaruar se Princi i kurorës saudit ka të drejtën e imunitetit pavarësisht “pretendimeve të besueshme” se ai ishte i përfshirë në vrasje. Akimimi ishte bërë nga e dashura e Khashoggi.

Gjykatësi John Bates, i cili ka një histori të gjatë të çështjeve që kanë të bëjnë me sigurinë kombëtare amerikane, pranoi se ai ishte “i shqetësuar” për marrjen e vendimit, por se duart e tij ishin të lidhura nga vendimi i fundit i Departamentit të Shtetit të SHBA, i cili, sipas mesit të nëntorit, ai vendosi t’i japë imunitet princit të kurorës saudit pas zgjedhjes së tij si kryeministër në padinë e ngritur kundër tij nga Hatice Cengiz për vrasjen brutale të të dashurit të saj në Stamboll.

Një vendim që kishte ngritur një bujë kritikash kundër presidentit amerikan Joe Biden dhe të gjithë administratës së tij të akuzuar nga anëtarët e Kongresit dhe grupet e të drejtave të njeriut se kishin kapitulluar ndaj “naftës dhe parasë”.

Kundërshtarët gjithashtu tërhoqën vëmendjen për faktin se mbreti saudit Salman, duke bërë një përjashtim nga ligji i vendit, emëroi djalin e tij si kryeministër më 27 shtator, tre ditë përpara afatit fillestar për opinionin e qeverisë amerikane dhe se pushteti mbetet ende në duart e tij, aq sa në mbledhjet në të cilat ai është i pranishëm vazhdon të kryejë detyrën e kreut të qeverisë. Prandaj do të kishte qenë një manovër formale pikërisht për të fituar imunitetin.

Për inteligjencën amerikane nuk ka dyshim se Mohammed bin Salman është nxitësi i vrasjes, e ndodhur në vitin 2018, të gazetarit disident Khashoggi, i cili gjithashtu bashkëpunoi me gazetën “Ëashington Post”./Si