AstraZeneca

Vaksina për COVID-19 e Oxford funksionon në të gjitha moshat, tregojnë provat e hershme

Një nga vaksinat eksperimentale kryesore për COVID-19 në botë prodhon një përgjigje imune në të rriturit e moshuar si dhe të rinjtë, thonë zhvilluesit e tij, duke rritur shpresat e mbrojtjes për ata më të prekshmit ndaj coronavirusit që ka shkaktuar kaos social dhe ekonomik në të gjithë botën.

Sipas The Guardian, as Universiteti i Oksfordit dhe as partneri i tij tregtar AstraZeneca nuk do të lëshojnë të dhëna nga provat e hershme që tregojnë efektet pozitive, të cilat po dorëzohen në një revistë të vlerësuar nga kolegët.

Por AstraZeneca konfirmoi gjetjet themelore në lidhje me vaksinën që e quan AZD1222, të cilat u ndanë në një takim të mbyllur akademik.

Siç bëhet e ditur, testimet e fazës 2 kanë treguar se njerëzit mbi moshën 56 vjeç – dhe disa mbi 70 vjeç – prodhuan të njëjtën lloj përgjigje të antitrupave si vullnetarët më të rinj.

“Është inkurajuese të shohësh se përgjigjet e imunogjenitetit ishin të ngjashme midis të rriturve të moshuar dhe të rinjve dhe se reaktogjeniteti ishte më i ulët tek të rriturit e moshuar, ku ashpërsia e sëmundjes COVID-19 është më e lartë…”, tha një zëdhënës i AstraZeneca.

Një vaksinë që funksionon shihet si një ndikues kryesor në betejën kundër coronavirusit, i cili ka vrarë më shumë se 1.15 milion njerëz, ka mbyllur grupe të ekonomisë globale dhe ka ndikuar në jetën normale për miliarda njerëz.

Sidoqoftë, pak mendojnë se vaksinat e para do të jenë plotësisht mbrojtëse.

Por ato mund të zvogëlojnë ashpërsinë e sëmundjes, në mënyrë që njerëzit të shmangin spitalin dhe vdekjet të zvogëlohen.

AstraZeneca tha se shpresonte që vaksina të jetë gati për përdorim të kufizuar brenda muajve të ardhshëm.

“Ne parashikojmë vlerësime të efektshmërisë nga provat e fazës 2/3 nga tani dhe në fund të vitit, dhe nëse miratohet brenda vendeve, dozat e vaksinës së mundshme mund të jenë në dispozicion për t’u përdorur para fundit të vitit”, citohet të ketë thënë zëdhënësi.

Sidoqoftë, shumica e ekspertëve jashtë kompanisë dhe sekretari i shëndetësisë në Mbretërinë e Bashkuar, Matt Hancock, nuk presin që ajo të jetë në dispozicion deri në vitin 2021.

I pyetur nëse disa njerëz mund të marrin një vaksinë këtë vit, Hancock i tha BBC: “Unë nuk e përjashtoj këtë por kjo nuk është pritja ime kryesore”. /Telegrafi/