COVID-19

Vaksina e koronavirusit: kur do të jetë gati?

Vaksinën për parandalimin e koronavirusit, shumë shtete në botë janë duke u munduar ta zbulojn, që të mos rritet numri i të infetuarve në botë, pasi është duke marrë shumë jetë.

Edhe në strategjitë e tyre më të efektshme – dhe drakoniane të përmbajtjes kanë ngadalësuar përhapjen e sëmundjes së frymëmarrjes Covid-19. Me Organizatën Botërore të Shëndetit që më në fund shpalli një pandemi, të gjithë sytë janë drejtuar nga perspektiva e një vaksine, sepse vetëm një vaksinë mund të parandalojë njerëzit të sëmuren.

Rreth 35 kompani dhe institucione akademike po garojnë për të krijuar një vaksinë të tillë, të paktën katër prej të cilave tashmë kanë kandidatë që ata kanë testuar te kafshët. E para nga këto – e prodhuar nga firma bioteknike me bazë në Boston Moderna – do të hyjë në gjykime njerëzore në mënyrë të pafund raporton /ballkani.info/

Kjo shpejtësi e paparë është falë në masë të madhe për përpjekjet e hershme kineze për sekuencën e materialit gjenetik të Sars-CoV-2, virusit që shkakton Covid-19. Kina e ndau atë sekuencë në fillim të janarit, duke lejuar grupet kërkimore në të gjithë botën që të rritnin virusin e gjallë dhe të studionin se si ai pushton qelizat njerëzore dhe i bën njerëzit të sëmurë.

Por ekziston edhe një arsye tjetër për fillimin e kokës. Megjithëse askush nuk mund të parashikonte që sëmundja tjetër infektive për të kërcënuar globin do të shkaktohej nga një koronavirus – gripi përgjithësisht konsiderohet se paraqet rrezikun më të madh pandemik – vaksinologët kishin mbrojtur bastet e tyre duke punuar në patogjenët “prototip”. “Shpejtësia me të cilën ne [kemi prodhuar këta kandidatë] ndërton shumë në investimin për të kuptuar se si të zhvillojmë vaksina për koronavirusë të tjerë,” thotë Richard Hatchett, CEO i OJF-ve me bazë në Oslo, Koalicioni për Inovacionet e Përgatitjes Epidemike (Cepi), i cili po bën përpjekjet kryesore për të financuar dhe koordinuar zhvillimin e vaksinave Covid-19 raporton ballkani.info

Koronaviruset kanë shkaktuar dy epidemi të tjera të kohëve të fundit – sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes (Sars) në Kinë në 2002-04, dhe sindromi i frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (Mers), i cili filloi në Arabinë Saudite në vitin 2012.

Në të dyja rastet, filloi puna për vaksinat që ishin më vonë rafte kur shpërthimet ishin të përfshira. Një kompani, Novavax me bazë në Maryland, ka rivarrosur ato vaksina për Sars-CoV-2 dhe thotë se ka disa kandidatë të gatshëm për të hyrë në gjykimet njerëzore këtë pranverë. Moderna, ndërkohë, ndërtoi mbi punën e mëparshme mbi virusin Mers të kryer në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive në SH.B.A. në Bethesda, Maryland. /ballkani.info/