Nju Jork

Thaçi sulmon Serbinë në OKB për fushatën e ndyrë në Interpol, mbron vendimin për taksën 100%

Në vazhdim të fjalimit të tij në Këshill të Sigurimit të OKB-së, Thaçi ka thënë se është krenar që është presidenti i vendit më pro NATO dhe më pro BE në botë.

“Pavarësisht vështirësive dhe pavarësisht padrejtësive që po na bëhen, posaçërisht në procesin e liberalizimit të vizave, ne si vend qëndrojmë të palëkundur në orientimin tonë. Nuk kemi dhe as nuk kërkojmë alternativë tjetër, rrugë tjetër. E ardhmja e Kosovës dhe e ardhmja e rajonit tonë është në strukturat Euro-Atlantike. Andaj, të nderuar të pranishëm, kjo pashmangshëm na shpie tek esenca e çështjes në fjalë”, ka thënë ai.

Problemi të cilin kanë fqinjët tanë verior sot nuk është ushtria e Kosovës, ka thënë Thaçi, por ekzistenca e Kosovës si shtet i pavarur dhe sovran.

“Këto rrethana e bëjnë dialogun ndërmjet dy vendeve tona proces kyç. Pa dialog dhe pa marrëveshje finale, ne shndërrohemi në vende që prodhojnë drama të pafund dhe të panevojshme për konsum të brendshëm elektoral. Por të dëmshëm për të ardhmen e vendeve tona”, ka thënë Thaçi.

Ju lutem, ka shtuar Thaçi, vetëm hidhni një sy fushatës së ndyrë që Serbia udhëhoqi kundër anëtarësimit të Kosovës në INTERPOL.

“Më thoni ju lutem kush përfiton nga mosanëtarësimi i Kosovës në këtë organizatë? Përfiton vetëm krimi i organizuar. Përfiton terrorizmi. A thoni që unë duhet ta denigroj tani këtë forum duke përdorur gjuhën dhe metodat e përdorura nga Serbia kundër Kosovës? Të them të drejtën, unë sinqerisht ndjej keqardhje për sjelljen e tyre. Është më se e natyrshme që një sjellje e tillë të pasohet me masa të marra nga institucionet e Kosovës për produktet serbe të cilat hyjnë në Kosovë. Pra, Kosova nuk e ka provokuar këtë situatë. Ky reaksion është pasojë e veprimeve agresore të Serbisë.
Unë dua të besoj që kjo gjendje do të tejkalohet në një të ardhmen e afërt. Prishtina dhe Brukseli janë duke komunikuar intensivisht për këtë çështje”, ka thënë ai.