shkenca

Të shkruash apo të vizatosh, si e mban në mend më lehtë? E tregon shkenca

Të moshuarit që shfrytëzojnë vizatimin në vend të shkrimit mund të mbajnë në mend më gjatë përmbajtjen e caktuar, sipas një studimi të ri.

Hulumtuesit nga Universiteti i Waterloos zbuluan se edhe nëse njerëzit nuk ishin të mirë në të, vizatimi, si një metodë për të ndihmuar në ruajtjen e informacionit ishte më mirë se ri-shkruarja e shënimeve, transmeton lajmi.net.

“Ne kemi gjetur se kujtesa është rritur më shumë nga vizatimi sesa teknika të tjera të njohura të studimit”, tha Melissa Meade, Ph.D. kandidat në neuroshkencë kognitive në Waterloo.

Si pjesë e një sërë studimesh, studiuesit kërkuan që të dy të rinjtë dhe të rriturit më të moshuar të bëjnë një shumëllojshmëri të teknikave të kodimit të kujtesës dhe pastaj të testojnë ato.

Hulumtuesit besojnë se vizatimi çoi në kujtesë më të mirë kur krahasohej me teknika të tjera të studimit sepse përfshinte mënyra të shumta për të përfaqësuar informacionin vizual, hapësinor, verbal, semantik dhe motorik.