Franz-Stefan Gady

Tanket Leopard 2, a do t’i rrisin realisht shanset e Ukrainës në fushën e betejës?

Nga: Franz-Stefan Gady / The Financial Times

Në bujën diplomatike rreth dorëzimit në Ukrainë të tankeve kryesore të betejës, Leopard 2, një pjesë e mirë e debatit ka humbur. Kjo pjesë që mungon është realiteti ushtarak – në veçanti ndikimi në fushën e betejës i këtyre automjeteve të kontestuara.

Kancelari Olaf Scholz ka hezituar, deri këtë javë, të lejojë vendet tjera që t’i dërgojnë tanket në Ukrainë ose vendosjen e Leopard 2-shave të vetë Gjermanisë. Frika e kancelarit nga përshkallëzimi kishte pak kuptim, duke pasur parasysh shpërndarjen e sistemeve të armëve me fuqi më të madhe zjarri. Disa politikëbërës gjermanë që kërkojnë veprime më të guximshme, deklaruan se Leopard 2-shat ishin çelësi i fitores së Kievit.

Por, si Scholz ashtu edhe këta komentues e kanë mbivlerësuar ndikimin – në rrjedhën e luftës – të pjesëve individuale të pajisjeve. Fuqia ushtarake nuk ka të bëjë me një platformë të vetme – ajo mbështetet në strukturën e forcës, doktrinën, logjistikën dhe furnizimin, dhe faktorët e paprekshëm si morali, trajnimi dhe udhëheqja. Kjo tërësi e grumbulluar është e vështirë të matet.

Në rastin e Leopard 2-shit, efektiviteti i fushëbetejës do të varet në masë të madhe nga aftësia e Ukrainës për të kryer atë që njihet si operacion i kombinuar i armëve, i krahasueshëm me versionin vdekjeprurës të lojës me gishta – të gurit, letrës, gërshërëve – në të cilën fuqia e një platforme ose sistemeve të armëve plotësojnë pikat e forta dhe të dobëta të tjetrës. Leopard 2-shat në mënyrë ideale do të vendoseshin së bashku me mjetet luftarake të këmbësorisë së blinduar, artilerisë vetëlëvizëse, sistemeve të mbrojtjes ajrore dhe luftës elektronike. Kjo mund të arrihet vetëm nëpërmjet trajnimit të gjerë, ndryshimeve në doktrinë dhe rrjedhës së vazhdueshme të armëve dhe municioneve perëndimore.

ShBA-ja po prin në këtë lloj trajnimi të kombinuar të armëve, në një bazë në Gjermani, ku njësitë ukrainase mësohen se si të koordinojnë më mirë në betejë formacionet me madhësi të kompanisë dhe batalionit. Por, premtimi i Uashingtonit për të furnizuar tanket M1 Abrams, do të shtojë kompleksitetin për operacionet e Kievit, duke qenë se këto kanë aftësi dhe kërkesa të ndryshme logjistike nga Leopard 2-shi. Operacionet moderne të armëve të kombinuara e kanë origjinën e tyre në vitet e mëvonshme të Luftës së Parë Botërore, kur Gjermania perandorake shpiku taktika të reja për të kapërcyer Frontin Perëndimor të dominuar nga artileria. Aleatët e Ukrainës tani shpresojnë se këto taktika do ta ndihmojnë Kievin të mbizotërojë në luftën e ashpër kundër Rusisë.

Ukraina aktualisht përdor flotën e saj të tankeve kryesore të betejës të epokës sovjetike, në misionet e mbështetjes indirekte të zjarrit dhe jo në luftën tank-për-tank. Për të përfituar plotësisht nga Leopard 2-shi (i cili ka forcë superiore të blinduar dhe një top më të saktë se tanket ruse), Kievit do t’i duhet të zhvillojë një strategji të re për operacionet sulmuese. Fuqia e këtyre tankeve qëndron në numër të madh: Ukraina duhet të jetë në gjendje të operojë dhe të mbajë të paktën një brigadë të blinduar të përbërë nga deri në 100 Leopard 2, për të pasur ndikim të rëndësishëm në konflikt. Kjo do të jetë jashtëzakonisht sfiduese, por jo e pamundur.

Mbi të gjitha, fuqia ushtarake është gjithmonë relative. Për të cituar ish-sekretarin amerikan të Mbrojtjes, James Mattis, “armiku merr një votë”. Prandaj, reagimi i Rusisë ndaj Leopard 2-shit do të përcaktojë pjesërisht ndikimin. Edhe nëse Ukraina do të kishte sukses në vendosjen e një brigade të tërë të blinduar ose më shumë, forcat e Moskës do të mund të përshtateshin duke zvogëluar përfundimisht fuqinë e tyre.

Kjo nuk do të thotë se Gjermania ka pasur të drejtë që ka hezituar për dorëzimin e Leopard 2-shit. Në fakt, pavendosmëria e Berlinit i ka kushtuar tashmë në kapitalin e vlefshëm politik në Evropën Lindore dhe përtej Atlantikut, pavarësisht se është një nga furnizuesit më të mëdhenj të ndihmës ushtarake për Kievin.

Kjo është larg nga të qenit paketa e fundit e madhe e armëve që do t’i nevojiten Ukrainës nga Perëndimi. Aeroplanët e dirigjuar luftarakë mund të jenë pika e radhës në listën e blerjeve të Kievit. Gjermanët kanë nevojë për njohje më të nuancuar të fuqisë ushtarake, në mënyrë që të mund të veprojnë në vend se të reagojnë ndaj ndryshimit të fatit të luftës. Mbi të gjitha, Berlini duhet të mësojë se fuqia ushtarake, nëse zbatohet realisht dhe për kauzën e duhur, mund të jetë forcë e mirë në botë – jo thjesht diçka për t’u frikësuar.