Studimi, telefonat celularë shkaktojnë kancer, sidomos te meshkujt

Një studim i rëndësishëm i Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH) tregon disa prova të qarta, se rrezatimi i telefonit celular mund të shkaktojë kancer të zemrës, trurit dhe gjëndrave të veshkave.

Një raport përfundimtar, i publikuar sot, konfirmon gjetjet paraprake që u publikuan në vitin 2016, pasi shkencëtarët u alarmuan nga treguesit e hershëm se rrezatimi qelizor mund të jetë kancerogjen.

Edhe pse testet janë bërë në brejtës në nivele shumë më të larta se njerëzit janë aktualisht të ekspozuar, ndaj lidhja midis telefonave celularë dhe kancerit tek minjtë meshkuj ishte e pamohueshme.

Shkencëtarët paralajmërojnë se studimet e reja sugjerojnë që meshkujt në veçanti, duhet të marrin masa paraprake për të minimizuar ekspozimin e zonave të ndjeshme ndaj rrezatimit të celularit.