Yvesa Vesel Jusaj

Studentja më e re e doktoratës femër “Një forcë e pandalshme e natyrës”

Të shkosh, ose të mos shkosh: kjo është pyetja me të cilën përballen shumë të diplomuar që po mendojnë të fillojnë një diplomë pasuniversitare. Arsyet për tu përpjekur për një hulumtim rigoroz mund të ndryshojnë – nga shpresa për tu shquar në tregun konkurrues të punës, në një dashuri të pastër për akademinë dhe ndoshta një karrierë në të.

Sido që të jetë motivimi, zgjedhja e zonës së duhur të studimit mund të jetë një proces i ndërlikuar, por në fund të fundit shpërblyes. Nëse ndiheni veçanërisht të hutuar ose thjesht nuk mund ta vendosni mendjen tuaj, atëherë Yvesa është e garantuar që të ju frymëzojë – ose ndoshta të filloni ambiciet tuaja. Yvesa Vesel Jusaj u shqua në moshë të re. Ajo përfundoi shkollën e mesme në kolegjin Cambridge Gymnasium kur ishte vetëm 17 vjeç dhe përfundoi nivelin bachelor në Universitetin e Amerikan në Kosovë (R.I.T. Kosovo), në moshen 21 vjeqare. Ajo ishte edhe pjesë e universitetit të Ljubljanes (University of Ljubljana, Faculty of Economics) në Slloveni për një kohe të caktuar, ku aty shfaqi aftësite e saj rigoroze në ekonomi. Yvesa u diplomua me nderime të klasit të parë në Ekonomi & Statistike, Menagjment dhe Marrëdhenie Ndërkombetate- si studenti/ja më e re që e ka bërë këtë. Në moshen 22 vjeqare ajo mbrojti edhe titullin Master. Aktualisht, Yvesa tashme është studente në vitin e dytë, në ciklin e tretë të studimeve të doktoratës në Universitetin e Evropës Juglindore, në Shtul të Maqedonisë Veriore.

Gjithashtu ajo u bë pjesë e Dean List për shumë here. Dean’s List është një çmim akademik, ose notacion, që përdoret për të njohur nivelin e bursave të larta të demonstruara nga studentët në një kolegj ose universitet. Në përgjithësi, studentët e regjistruar në kolegj ose universitet do të duhet të plotësojnë një seri kërkesash specifike përpara se të marrin Listën e Dekanit. Këto kërkesa mund të ndryshojnë ndërmjet institucioneve, por në shumicën e rasteve do të kërkojë që studentët të regjistrohen në një kapacitet me kohë të plotë, për të arritur një mesatare specifike të notës brenda afatit akademik dhe për të mbajtur një mesatare specifike të vlerës së kumulativit gjatë gjithë regjistrimit. 

Përsa i përket eksperiences se punës, Yvesa ka një laramani që është mjaft e lakmueshme. Ajo ishte pjesë e departamentit Komercial në Spitalin Amerikan, ishte pjesëmarrse në departamentin e shitjes në institucionin publik Telekom. Gjithashtu ishte koordinatore në kolegjin Cambridge Gymnasium si dhe asistente në kolegjin Universum. Për më shumë, Yvesa ishte pjesë e Bankes Ekonomike për një periudhe të caktuar kohore si dhe pjesëmarrje në zyren e auditimit në komunen e Deҁanit.

Shumica e njerëzve që kam takuar në jetën time mund të kishin bërë atë që bëra nëse do të kishin mbështetjen e duhur; tha Yvesa Jusaj. Kur u pyet nëse është e lehtë për të kuptuar konceptet e vështira, ajo tha; Jo në të vërtetë. Gjithashtu ajo shtoi se njohurit e fituara nga Universiteti i Evropes Juglindore më shumë kënaqesi do të i praktikoj në tregun kosovar. Aktualisht Yvesa është menagjere ekzekutive në ndërrmarrjen e biznesit familjar “DELTA GROUP” dhe është mese e kënaqur që aty ka rastin ti demonstroj aftësite e veta profesionale.

Ajo është si kjo forcë e pandalshme e natyrës. Do të doja qe të gjithë studentët e mi të doktoratës të ishin si ajo, ”thotë Prof. Dr Veseli.

Yvesa Jusaj pretendon që në fund të vitit 2021 të diplomoi dhe mbroj titullin Doktorë i Shkencave të Përgjithshme Ekonomike, qysh në moshen 25 vjeqare duke u bërë studentja me e re që e fiton këtë titull në vendin tonë.