Spitali i lidhi me zinxhirë pacientë të cilët nuk mund të paguajnë faturat

Faqja e internetit të spitalit shpall me krenari moton e saj – “Ne dëgjojmë … Ne kujdesemi” – së bashku me fotografitë e mjekëve të qeshur, një fushatë vaksinimi dhe stafi që mbanin një trofe prej ari.

Kenyatta, spitali kombëtar në Kenia nuk do ta lejojë që pacienti të largohet nga spitali, sepse ai nuk mund të paguajë faturën e tij prej gati 4 milion shilinga keniane (39,570 dollarë). Ai është i bllokuar në shtratin e katit të katërt, i paaftë për të shkuar në Indi, ku ai beson se doktorët mund ta ndihmojnë atë, transmeton lajmi.net.

Në Spitalin Kombëtar të Kenyatta dhe në një numër të habitshëm të spitaleve të tjera në mbarë botën, nëse nuk paguani, nuk do të shkoni në shtëpi.

Spitalet shpesh pengojnë pacientët shumë kohë pasi ata duhet të nuk kanë mundësi të paguajnë, duke përdorur roje të armatosura, dyer të mbyllura dhe madje edhe zinxhirë për të mbajtur ata që nuk kanë vendosur paguar faturat e spitalit. Nënat dhe foshnjat nganjëherë janë të ndara. Edhe vdekja nuk garanton lirimin: spitalet dhe morgjet keniane mbajnë qindra trupa derisa familjet të paguajnë faturat e të afërmve të tyre, thonë zyrtarët qeveritarë.

Dhjetëra mjekë, infermierë, specialistë shëndetësorë, pacientë dhe administratorë i thanë Associated Press për burgosje në spitale në të paktën 30 vende të tjera, përfshirë Nigeri dhe Republikën Demokratike të Kongos, Kinë dhe Tailandë, Lituani dhe Bullgari dhe të tjerë në Amerikën Latine dhe Lindjen e Mesme.

Hetimet e AP-së u ndërtuan në një raport vitin e kaluar nga instituti hulumtues britanik Chatham House; ekspertët e saj gjetën më shumë se 60 raporte shtypi për paraburgim pacientësh në 14 vende në Azi dhe në Afrikë.

“Ajo që është e habitshme për këtë çështje është se sa më shumë ne shikojmë për këtë, aq më shumë gjejmë,” tha Dr Ashish Jha, drejtor i Institutit të Shëndetit Global të Harvardit, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimin britanik.

Gjatë vizitave të disa muajve të gushtit në spitalin kombëtar të Kenyatta, Associated Press pa roje të armatosura në stërvitjet ushtarake duke qëndruar në këmbë mbi pacientët dhe pa se të burgosurit flinin në shtresat e krevateve në dysheme në dhoma të rrethuara me roje. Rojet penguan një baba të shqetësuar për të parë fëmijën e tij të ndaluar. Të gjitha, pavarësisht nga një vendim gjykate më parë, që gjetën se ndalimet ishin të paligjshme.

Ekspertët e shëndetësisë dënojnë burgimin në spital si shkelje të të drejtave të njeriut. Megjithatë, agjencitë e Kombeve të Bashkuara, SHBA dhe agjencitë ndërkombëtare të shëndetësisë, donatorët dhe organizatat bamirëse, të gjithë kanë mbetur të heshtur, ndërsa pompojnë miliarda dollarë në këto vende për të mbështetur sistemet e shpërndara të shëndetit ose për të luftuar shpërthimet e sëmundjeve përfshirë SIDA dhe malaria.

Ndalimet e spitaleve, argumentojnë disa ekspertë, mund të gjurmohen në politikat e shtyra disa dekada më parë nga Banka Botërore, Organizata Botërore e Shëndetësisë, UNICEF dhe të tjerë që i kanë dhënë hua vendeve në zhvillim me kusht që ata të paguajnë tarifat e pacientëve për shërbimet mjekësore. Pa mbrojtje eksplicite në vend për të mbrojtur të varfrit, thonë ata, politikat u dhanë vendeve lirinë për të nxjerrë pagesat e kujdesit shëndetësor, megjithatë ata e panë të arsyeshme – duke përfshirë mbajtjen e pacientëve, përcjell lajmi.net.

Në shumë vende kur pacientët nuk mund të paguajnë për kujdesin shëndetësor, ato zakonisht dërgohen në një spital publik ku trajtimi mbulohet nga shteti ose refuzohet të ndihmojë krejtësisht. Në disa spitale në Kamerun dhe vende të tjera, për shembull, problemi i burgosjes së pacientëve u zgjidh nga disa institucione duke kërkuar thjesht pagesa paraprake.

Megjithatë, disa zyrtarë haptazi mbrojnë praktikën.

“Ne nuk mund të lejojmë që njerëzit të largohen nëse nuk paguajnë”, tha administratori i Leedy Nyembo-Mugalu. Ai tha se mbajtja e pacientëve nuk ishte një çështje e të drejtave të njeriut, por thjesht një mënyrë për të kryer biznes: “Askush nuk kthehet kurrë për të paguar faturën e tij një ose dy muaj më vonë”.

Në shumë spitale keniane, duke përfshirë Kenyatta, zyrtarët e armatosur me pushkë patrullojnë në korridoret dhe ruajnë portat e spitalit. Pacientët duhet t’u tregojnë rojeve të spitalit një formular shkarkimi për të provuar se atyre u lejohet të largohen dhe madje edhe vizitorët duhet t’i dorëzojnë kartat e identifikimit para se të shohin pacientët.

Në raportin financiar të vitit 2016, auditori i përgjithshëm i Kenyatta tha se spitali humbi më shumë se 470.000 dollarë në pagesa nga pacientët të cilët “u bllokuan” pa paguar. Atë vit, spitali raportoi të ardhura të përgjithshme prej më shumë se 115 milionë dollarë.

Ndalimet e pacientëve në Kenyatta janë shënuar me vite, ndër shqetësimet e tjera. Në janar, demonstruesit kërkuan një hetim për akuzat për përdhunim dhe ngacmim seksual të pacientëve në spital.

Ai tha se pacientët janë mbajtur në Kenyatta deri në dy vjet dhe ishte e arsyeshme të dyshonte se qindra pacientë mund të mbaheshin atje në çdo kohë.

Ministria e Shëndetësisë e Kenisë dhe Kenyatta anulluan disa intervista të planifikuara me AP dhe nuk pranuan t’i përgjigjen kërkesave të përsëritura për komente.