Simptomat

Simptomat që ju tregojnë se keni nevojë për syze

Nëse nuk ju kanë dhënë syze si fëmijë, thjesht mund të mendoni se nuk keni nevojë për to dhe se mund të mos keni nevojë kurrë për to. Nuk është gjithmonë  kështu.

Njohja e disa prej shenjave që tregojnë se keni nevojë për syze (ose ndonjë trajtim tjetër që lidhet me shikimin) mund t’ju ndihmojë të përcaktoni se kur është koha për të caktuar një ekzaminim shtesë me mjekun tuaj të syrit, shkruan Insider, transmeton Gazeta Shneta.

  1. Shikimi juaj është i paqartë

Shikimi i paqartë është thjesht kur nuk mund t’i shihni gjërat në fokus. Objektet mund të duken të paqarta ose të buta. Kjo është shenja më e dukshme që vizioni juaj mund të mos jetë ai që ishte dikur.

Fatkeqësisht, shumë njerëz e shmangin këtë në fillim, ose e mohojnë atë. Të gjithë duam të shmangim të vërtetën se shikimi ynë nuk është aq i mirë sa ka qenë. Megjithatë, është një pjesë krejtësisht e natyrshme e plakjes.

  1. Nuk mund t’i lexosh gjërat nga afër

Nëse shikimi juaj po përkeqësohet, mund të vëreni se leximi i gjërave në telefon ose në letër është më i vështirë. Ju i mbani gjërat më larg për t’i lexuar ato ose për ta bërë fontin më të madh.

Objektet nga afër që bëhen më pak të përqendruara është një shenjë e qartë se mund të keni hipermetropi (shikueshmëri) dhe mund të keni nevojë për syze.

Shumica e njerëzve do të përjetojnë gjithashtu presbiopi – humbje graduale e aftësisë së syve tuaj për t’u fokusuar në objektet afër. Zakonisht është e dukshme për njerëzit pasi arrijnë fillimin e tyre deri në mesin e të 40-tav.

  1. Nuk mund të shihni aq qartë objektet e largëta

Shikimi i të gjithëve ka kufijtë e tij. Edhe ata me shikim 20/20 mund të lexojnë vetëm deri tani. Thënë kështu, nëse keni një rrugë të përbashkët për të punuar me shumë shenja rrugore të qarta që bëhen më të vështira për t’u parë, duhet të hetoni. Mund të keni miopi.

  1. Sytë e tu janë të lodhur

Kjo është e ndërlikuar për t’u matur, sepse a nuk janë të gjithë ekranet pak të lodhshëm? Kjo është arsyeja pse ne kemi gjëra të tilla si syzet me dritë blu dhe ushtrimet e tendosjes së syve për të na ndihmuar.

  1. Jeni duke pasur dhimbje koke të shpeshta

Rritja e tendosjes dhe lodhjes së syve çon në dhimbje koke të shpeshta . Ndonjëherë kjo madje përshkallëzohet në migrenë . Koha për një kontroll nëse jeni duke pirë vazhdimisht aspirinë për të kaluar ditën!

  1. Po shihni dyfish

Të shohësh dyfish është shumë shqetësuese. Asnjëherë mos ik prej saj. Është e vërtetë që mund të jenë një sërë gjërash, dhe jo të gjitha kanë nevojë për syze. Për shembull, mund të jetë një problem me muskujt në sytë tuaj që mund të korrigjohet me operacion. Në atë rast, syzet e prizmit mund të jenë një mjet korrigjues për të reduktuar shikimin e dyfishtë.

  1. Jeni duke fërkuar sytë më shumë se zakonisht

Fërkimi i syve mund të jetë një forcë zakoni për disa njerëz. Unë duhet të di. Shpesh më lyhet bojë për vetulla nën sy deri në fund të shumicës së ditëve. Por nëse vini re se i fërkoni sytë shumë më tepër se zakonisht, kjo mund të jetë një shenjë e tendosjes së syve dhe përkeqësimit të shikimit./Gazeta Shneta/