Debeshi Bhattacharje

Shmangni këta përbërës për të parandaluar dëmtimin e lëkurës dhe plakjen e parakohshme

Kur bëhet fjalë për kujdesin e lëkurës, është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për përbërësit në produktet që përdorni, pasi ka disa përbërës të dëmshëm që duhet t’i shmangni, veçanërisht nëse keni lëkurë të ndjeshme. Disa luftojnë me problemet e lëkurës të shkaktuara nga përdorimi i përbërësve të dëmshëm për kujdesin e lëkurës, sepse derisa ka shumë produkte në treg që premtojnë të përmirësojnë pamjen dhe ndjesinë e lëkurës suaj, jo të gjithë përbërësit janë krijuar të barabartë dhe disa përbërës të zakonshëm në produktet e kujdesit të lëkurës mund të jenë të dëmshme apo edhe të kontribuojnë në dëmtimin e lëkurës dhe plakjen e parakohshme.

Në një intervistë me HT Lifestyle, dermatologia Debeshi Bhattacharje theksoi se ka përbërës për të cilët mund të mos jeni të vetëdijshëm, siç janë përbërësit për zbardhjen e lëkurës si hidrokinoni dhe kremrat me bazë steroide, që duhet të përdoren vetëm me recetë të mjekut.

“Një përbërës tjetër i dëmshëm për të cilin duhet të dini është merkuri. Disa produkte kineze për kujdesin e lëkurës mund të përmbajnë këtë përbërës, i cili mund të çojë në ndjeshmëri të lëkurës dhe probleme të tjera serioze shëndetësore. Për të shmangur probleme të tilla, është e rëndësishme që gjithmonë të kontrolloni etiketën për praninë e merkurit ose përbërësve të tjerë të dëmshëm dhe të shmangni përdorimin e produkteve të tilla. Silikoni dhe SLS janë dy përbërës të tjerë që duhen shmangur në produktet e kujdesit të lëkurës. Silikoni mund të bllokojë poret dhe të parandalojë frymëmarrjen e lëkurës, ndërsa SLS mund të jetë i ashpër, veçanërisht për ato me lëkurë të ndjeshme.

Kërkoni produkte që nuk përmbajnë aroma ose përdorin aroma natyrale, me bazë bimore. Formaldehidi është një ruajtës që ndonjëherë përdoret në produktet e kujdesit të lëkurës për të parandaluar rritjen e baktereve. Megjithatë, është një kancerogjen i njohur dhe mund të shkaktojë irritim të lëkurës dhe reaksione alergjike. Ftalatet janë një grup tjetër kimikatesh që përdoren shpesh në aroma dhe mund të prishin funksionin hormonal dhe potencialisht të çojnë në probleme zhvillimi. Vaji mineral është një përbërës me prejardhje nga nafta që përdoret në shumë produkte për kujdesin e lëkurës si hidratues. Megjithatë, ajo mund të bllokojë poret dhe të çojë në shpërthime aknesh. Alkooli është një tjetër përbërës që duhet shmangur, pasi mund të thajë lëkurën dhe të heqë vajrat natyralë, duke çuar në acarim dhe tharje. Kur blini produkte për kujdesin e lëkurës, është e rëndësishme të lexoni me kujdes etiketat e përbërësve dhe të zgjidhni produkte që nuk përmbajnë përbërës të dëmshëm. Kërkoni produkte që janë bërë me përbërës natyralë dhe organikë, pasi këto janë shpesh më të buta për lëkurën dhe më pak të ngjarë të shkaktojnë acarim ose dëmtim.