Ugur Sahin

Shkencëtari që qëndron pas vaksinës anti-Covid, jep lajmin e rëndësishëm rreth pandemisë

Një nga krijuesit pas vaksinës COVID-19 thotë se jeta duhet të kthehet në normalitet deri në dimrin e ardhshëm.

Ndërsa është ende në fazat e tij të fundit të testimit dhe në pritje të aprovimit nga rregullatorët, vaksina po përcaktohet për shpërndarjen e tij të parë në dhjetor të këtij viti.

Profesori Ugur Sahin, bashkëthemelues i BioNTech, u shfaq në BBC One’s Andreë Marr Shoë për të diskutuar vaksinën e re. Ndërsa po tregonte kujdes mbi shifrat, ai është i sigurt në efektivitetin e tij për të ndihmuar në uljen e niveleve të infeksionit në të gjithë botën.

Sahin i tha Marr: ‘Unë jam shumë i sigurt se transmetimi midis njerëzve do të zvogëlohet nga një vaksinë kaq e efektshme – ndoshta jo 90% por ndoshta 50% – por nuk duhet të harrojmë se edhe kjo mund të rezultojë në një ulje dramatike të pandemisë.’’

Ai vazhdoi: ‘Vera do të na ndihmojë sepse shkalla e infeksionit do të ulet në verë dhe ajo që është absolutisht thelbësore është që ne të marrim një normë të lartë vaksinimi deri ose para vjeshtës / dimrit vitin e ardhshëm.’

Profesori i SAGE, Sir John Bell tha se ne do të shihnim që jeta të kthehej në normalitet deri në pranverën e vitit të ardhshëm.

Bell vazhdoi: ‘Unë jam vërtet i kënaqur me këtë rezultat – kjo tregon që ju mund të bëni një vaksinë kundër këtij kriteri të vogël. 90% është një nivel i mahnitshëm i efikasitetit. Ajo hap zërin për vaksinat e tjera, sepse nuk shoh asnjë arsye tani pse nuk duhet të kemi një numër të madh  vaksinash të tjera.”