Shkencëtarët zbulojnë trajtim të ri për leukeminë tek fëmijët

Transplantimi i palcës së shtyllës kurrizore shpesh është e vetmja mundësi shpëtimi për fëmijët e prekur nga leukemia, kanceri i gjakut ose talasemia. Falë shkencës, prindërit gjithmonë mund të bëhen dhurues të pajtueshëm. Deri pak kohë më parë, ekspertët kërkuan donatorë të pajtueshëme midis vëllezërve, së pari, pajtueshmëria ishte me një përqindje prej rreth 25%. Por edhe me këtë hulumtim të fundit, probabiliteti për të gjetur një dhurues perfekt nuk tejkalon 30%.

Sot, megjithatë, skenari po ndryshon në saje të punës kërkimore të ekipit italian. Me këto rezultate, tani është e mundur që prindërit të jenë gjithmonë donataorë të pajtueshëm: një teknikë e re e manipulimit të qelizave burimore, në fakt, siguron që fëmija i sëmurë që ka nevojë për një transplantim të palcës së shtyllës kurrizore, gjithmonë do të ketë një shpresë të sigurt tek një nga prindërit. Në këtë mënyrë, jo vetëm që do të shmanget dëshpërimi i kërkimit të donatorit me humbje kohe të çmuar, por edhe të merrni rezultate të mahnitshme në drejtim të shërimit: jetëgjatësi dhe shërim të plotë.

Hulumtuesit kanë gjetur një mënyrë për të “ri-përpunuar” qelizat e qëndrueshme të prindërve, në mënyrë që ata të kryejnë një funksion të përsosur sapo të transplantohen te pacienti i vogël. Në fakt, studiuesit kanë arritur të eliminojnë qelizat e këqija (të cilat sulmojnë në rast të papajtueshmërisë midis donatorëve dhe pacientëve), por duke lënë sasi të mëdha të qelizave të mira (mbrojtëse deri në 4 muaj pas transplantimit).

80 fëmijë janë trajtuar me sukses

Teknika tashmë është aplikuar te rreth 80 fëmijë me leuçemi, kancer të gjakut dhe forma të rënda të mungesës së imunitetit, duke arritur një probabilitet të rimëkëmbjes prej rreth 80%. Në të vërtetë, ky lloj i manipulimit mund të çojë në një rimëkëmbje përfundimtare të fëmijëve për të cilët nuk ka më shpresë për jetë.