Rusia

Shërbimet sekrete: Rusia gati për operacionin ushtarak në Ukrainë

Sipas shërbimeve sekrete estoneze, Rusia është e gatshme të nisë një operacion ushtarak në shkallë të plotë kundër Ukrainës nga gjysma e dytë e shkurtit.

Deri atëherë, Moska do të ketë krijuar kushtet dhe aftësitë e nevojshme, sipas raportit vjetor të shërbimit sekret estonez të paraqitur sot në Talin.

“Pas kësaj, u desh vetëm një vendim politik për të nisur operacionin”, tha ai.

Raporti thotë se Rusia ka mobilizuar 150,000 ushtarë në kufirin me Ukrainën që prej vjeshtës. Njësitë nga të gjitha rrethet ushtarake dhe pjesë të ushtrisë janë zhvendosur për këtë qëllim, tha ai.

“Ky është grumbullimi i vetëm më i madh ushtarak nga Rusia në 30 vitet e fundit”, shkruajnë shërbimet sekrete të vendeve baltike të BE-së dhe NATO-s.

Si pjesë e përgatitjeve ushtarake, Rusia ka dërguar gjithashtu rreth 20,000 ushtarë në Bjellorusi.

Dislokimi i trupave përfaqëson një kërcënim të menjëhershëm për Ukrainën dhe një ultimatum për Perëndimin. Edhe nëse udhëheqja ruse mund të bindet të përmbahet nga një sulm ushtarak ndaj Ukrainës, autoriteti estonez beson se duhet të pritet një rritje e aktivitetit ushtarak nga Moska.

“Përshkallëzimi që po ndodh në kufijtë e Ukrainës përkeqëson sigurinë e Evropës në tërësi dhe tregon sesi kërcënimi i veprimit ushtarak është bërë mjeti kryesor në kutinë e mjeteve të politikës së jashtme të Rusisë”, thuhet në raport. /ata.gov.al/Estonikonflikt