Wi-Fi

Ruteri juaj është në vendin e gabuar – ku duhet ta vendosni për internet më të shpejtë

Sipas ekspertëve, vendndodhja e ruterit tuaj mund të ketë një ndikim të jashtëzakonshëm në shpejtësinë e internetit tuaj.

Shpejtësia e Wi-Fi-së bëhet kaq shpesh problem për përdoruesit sa ata detyrohen të abonohen në një plan më të shtrenjtë vetëm për të pasur shpejtësinë e duhur. Por shpesh, vetëm ndryshimi i vendit të ruterit në shtëpinë apo zyrën tuaj bën një diferencë të madhe.

Lajmi i mirë është se ka një mënyrë të thjeshtë për të optimizuar rrjetin tuaj Wi-Fi dhe për të adresuar këto probleme, dhe do t’ju duhen vetëm disa minuta.

Ka shumë faktorë që përcaktojnë shpejtësinë e internetit dhe ndërsa ka disa truke ose udhëzime që mund të ndiqni për të përmirësuar shpejtësinë dhe mbulimin e përgjithshëm me valë në shtëpinë tuaj, një nga faktorët më të rëndësishëm është vendndodhja e ruterit tuaj.

Dhe vendi më i mirë nuk është gjithmonë aty ku e ka vendosur tekniku, raporton euronews.

Kështu që vazhdoni të lexoni për të mësuar rreth vendit më të mirë në shtëpinë tuaj për ruterin si dhe truke të tjera për Wi-Fi më të shpejtë.

Gjeni ruterin e duhur për hapësirën tuaj
Gjithçka fillon me zgjedhjen e ruterit të duhur. Jo të gjithë ruterat janë të njëjtë dhe madhësia dhe planimetria e shtëpisë tuaj do të përcaktojë se çfarë lloj rrjeti me valë ju nevojitet.

Për shumicën e apartamenteve dhe shtëpive më të vogla (nën 150 metra katrorë), një pikë e vetme aksesi me valë duhet të mjaftojë. Thënë kjo, nëse ruteri juaj i ka bërë disa vite, mund të mendoni ta përmirësoni me një model më të ri me mbështetje për 802.11ax, ose Wi-Fi 6. Kjo është gjenerata e fundit e teknologjisë Wi-Fi dhe do t’ju japë shpejtësitë më të larta të mundshme me valë dhe mbulim përgjithësisht më të mirë.

Për shtëpitë më të mëdha dhe me shumë nivele, ia vlen të merret parasysh përmirësimi në një ruteri ‘rrjetë’ apo ‘web router’ për të ofruar mbulim më të qëndrueshëm në të gjithë shtëpinë.

Pasi të instalohet pika kryesore e hyrjes, nëse zbuloni se një cep i largët i shtëpisë tuaj nuk ka mbulim të fortë me valë, thjesht shtoni një nyje tjetër në atë zonë dhe problemi u zgjidh.

Ku duhet ta vendosni ruterin tuaj?

Kur lëvizni për herë të parë në një shtëpi ose apartament të ri, modemi zakonisht instalohet përgjatë murit në një nga skajet më të largëta të shtëpisë. Kjo është thjesht sepse aty hyn linja në shtëpi dhe detyra e teknikut është të vendosë lidhjen — jo të optimizojë rrjetin tuaj. Kjo pjesë ju takon ju.

Është joshëse të lini gjithçka aty ku e vendos tekniku. Por nuk ka gjasa që ky të jetë një vend optimal për internet më të shpejtë.

Zgjidhni një vendndodhje qendrore

Routerët e dërgojnë sinjalin në të gjitha drejtimet, kështu që nëse lihet në cep të shtëpisë tuaj, një përqindje e konsiderueshme e mbulimit tuaj me valë dërgohet jashtë shtëpisë. Kjo është arsyeja pse basti më i mirë është të zhvendosni ruterin në një vend qendror për të optimizuar sinjalin.

Instalimi i një ruteri në të gjithë shtëpinë nga modemi është gjithashtu i mundimshëm. Mund të kërkojë drejtimin manual të një kablloje Ethernet veçanërisht të gjatë CAT5 ose CAT6 nën dysheme ose përgjatë pjesës së poshtme të mureve, ose të kërkoni ndihmën e përshtatësve të rrjetit të linjës së energjisë, të cilët përdorin instalimet elektrike të shtëpisë tuaj për të kaluar një sinjal interneti nga pika në pikë. Por mbulimi i përmirësuar me valë do t’ia vlejë.

Ngrini ruterin

Ruterët priren të përhapin sinjalet e tyre më të forta poshtë, kështu që është më mirë të montoni ruterin sa më lart që të jetë e mundur për të maksimizuar mbulimin. Provoni ta vendosni lart në një raft librash ose ta montoni në mur në një vend që nuk bie në sy.

Kërkoni në internet dhe do të gjeni shumë montime të personalizuara në mur të ndërtuara për ruterë specifikë.

Shmangni pajisjet e tjera elektronike

Mundohuni të zgjidhni një vend që është larg pajisjeve të tjera elektronike dhe objekteve të mëdha metalike.

Sa më shumë mure, pengesa të mëdha dhe pajisje elektronike pranë ruterit tuaj, aq më të larta janë shanset që diçka të ndërhyjë në sinjal.

Një lloj pajisjeje elektronike që duhet shmangur veçanërisht është mikrovala, e cila lëshon një sinjal të fortë në brezin 2.4 GHz, i njëjti brez me valë ku funksionon ruteri juaj.

Ju gjithashtu duhet të jeni të kujdesshëm që të mos e ngjitni ruterin pas një televizori të madh, të cilët mund të shkaktojnë interferenca elektronike duke bllokuar apo ndërprerë edhe fizikisht sinjalin.

Së bashku me elektronikën, mbani një sy për mobilie të mëdha që mund të kufizojnë shtrirjen e sinjalit. Wi-Fi nuk udhëton mirë përmes ujit, për shembull, kështu që nëse keni një akuarium në shtëpinë tuaj, përpiquni të shmangni situatat kur ai do të jetë midis ruterit dhe pajisjes që duhet të lidhet.

Ato antenat me pamje qesharake janë në fakt të rëndësishme

Disa ruterë nuk kanë fare antenë, por disa kanë deri në 8 të tilla. Këto antena ndihmojnë në drejtimin e sinjalit. Nëse ka dy ose më shumë antena në ruterin tuaj, mos i vendosni të gjitha në të njëjtin drejtim. Në vend të kësaj, bëjini ato pingul me njëri-tjetrin — poziciononi njërën horizontalisht dhe tjetrën vertikalisht.

Ose ndryshoni pak pozicionin e të gjitha antenave për të mbuluar një gamë të gjerë këndesh.

Ju mund të duhet të eksperimentoni pak për të gjetur konfigurimin më efektiv. Sinjali nga secila prej këtyre antenave do të dalë si një valë që udhëton në të gjitha drejtimet, dhe ajo valë do të jetë pingul me vetë antenën, kështu që një antenë vertikale do të jetë më e dobishme në shtëpitë njëkatëshe, ndërsa një antenë horizontale ose me kënd do të lëshojë një sinjal që udhëton lart, i cili mund të jetë më i dobishëm në një shtëpi shumëkatëshe.