oksitocina

Roli i oksitocinës në jetën e njeriut

Dashuria funksionon në mënyra misterioze.

Ne kemi lindur për dashuri dhe, siç rezulton, dashuria është e domosdoshme si për zhvillimin optimal emocional pozitiv ashtu edhe për atë fizik.

Dhe për të qenë i sinqertë, asgjë nuk ndihet më mirë sesa t’i jepni të dashurit tuaj një përqafim të ngrohtë.

Roli i oksitocinës

Oksitocina është një hormon dhe neurotransmetues që hipotalamusi prodhon dhe gjëndra e hipofizës sekreton. Shkencëtarët fillimisht e identifikuan dhe vëzhguan atë në vitin 1906.

Oksitocina është thelbësore në procesin e lindjes së fëmijëve në gjitarë, duke stimuluar kontraktimet e mitrës dhe laktacionin.

Studimet e mëvonshme gjetën rolin e tij një shumë më të thellë dhe shumë larg, që ndikon në bashkëveprimin shoqëror dhe lidhjen midis njerëzve. Shkencëtarët e quajnë atë “hormoni i dashurisë”.

Ky hormon special është i pranishëm në të dy gjinitë, duke stimuluar të gjitha aspektet e procesit riprodhues, duke filluar me besimin dhe zgjimin seksual.

Oksitocina stimulon qendrat e kënaqësisë dhe shpërblimit dhe është baza neurologjike për lidhje shoqërore, veçanërisht me njerëzit më të afërt me ju, shkruan Daily Health Post. Truri na shpërblen për të jetuar me të tjerët. Oksitocina rrit ndjenjat e besimit, të cilat janë të brendshme për të gjitha marrëdhëniet e ngushta personale.

Mekanizmat neurobiologjikë të dashurisë dhe lidhjes janë një rreth i mrekullueshëm: bie në dashuri, kemi një fëmijë, e rritim fëmijën me dashuri dhe kujdes, dhe fëmija vazhdon procesin.

Tërheqja dhe lidhja midis nesh janë shfaqje fiziologjike dhe emocionale të nevojës sonë për tu riprodhuar për të përjetësuar speciet.

Për më tepër, oksitocina është thelbësore për zhvillimin embrional të trurit. Më konkretisht, ajo luan një rol në formimin e enëve të gjakut në gjëndrrën e hipofizës, e cila kontrollon disa procese fiziologjike si stresi, rritja dhe riprodhimi.