Rexhep Ismajli anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Amerikës

Akademik Rexhep Ismajli, anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës, u inaugurua anëtar nderi i Akademisë së Arteve dhe Shkencave të Amerikës (American Academy of Arts and Sciences).

Akademik Ismajli u shpall solemnisht anëtar i këtij institucioni të lartë të shkencës e artit në Shtetet e Bashkuara, në ceremoninë solemne të inaugurimit të anëtarëve të rregullt dhe anëtarëve të nderit të rishtpranuar, e cila u zhvillua të premten dhe të shtunën, me 5 e 6 tetor 2018, në selinë e Akademisë, në Cambridge të Massachusetts-it.

Gjatë ceremonisë së inaugurimit të anëtarëve të rishtpranuar në Akademi, për secilin veç e veç, lexohej motivacioni i pranimit dhe një biografi e shkurtër me informacionet elementare për punët dhe meritat e tyre.

Profesor Ismajli u prazantua si studiues i njohur në fushën e gjuhësisë, si profesor i gjuhësisë së përgjithshme dhe i historisë së gjuhës shqipe dhe si studiues i historisë dhe i gjendjes aktuale të shqipes.

Ai u prezantua edhe si ish-kryetar i Akademisë së Shkancave dhe Arteve të Kosovës që ka dhënë kontribut të jashtëzakonshëm për pranimin e këtij institucioni në Rrjetin e Akademive Evropiane dhe për afirmimin e saj në institucionet shkencore ndërkombëtare.

Akademik Rexhep Ismajli është zgjedhur anëtar nderi i Akademisë së Arteve dhe të Shkencave të Amerikës në muajin prill të këtij viti.

Njoftimin për pranin e tij në këtë asociacion prestigjioz të botës shkencore e artistike e kishte publikuar vetë kryetari i Akademisë Amerikane, Jonathan F. Fanton.
“Ky nderim shënon konsideratën e thellë që kanë drejtuesit e fushës suaj dhe anëtarët tanë”, thuhej në njoftimin e tij.

Akademia e Arteve dhe e Shkencave të Amerikës (American Academy of Arts and Science) është themeluar në vitin 1780 nga dijetarë të shquar të kohës në SHBA. Anëtarë të saj kanë qenë dhe janë studiues e dijetarë të shquar dhe personalitete të rëndësishme të jetës publike nga Amerika dhe nga mbarë bota. Një numër jo i vogël prej anëtarëve të kësaj akademie janë laureatë të çmimeve më prestigjioze ndërkombëtare, përfshirë edhe çmimin Nobel dhe çmimin Pulitzer.

Në janar të po këtij viti, Rexhep Ismajli është zgjedhur anëtar i përhershëm nderi i Shoqatës së Linguistëve të Amerikës (Linguistic Society of America (LSA).

Akademik Rexhep Ismajli ka arritur rezultate të jashtëzakonshme në fushat e studimeve me të cilat merret. Ai ka qenë edhe mësimdhënës, ligjërues apo bashkëpunëtor i rregullt në Universitetin e Prishtinë, në Universitetin e Mynihut (Gjermani) dhe në Universitetin e Lubjanës (Sllloveni).

Ka marrë pjesë në tubime të shumta shkencore të fushës së gjuhësisë që janë mbajtur në vende të ndryshhme të Europës e të Azisë, në të cilat është paraqitur me kumtesa e trajtiesa shkencore.

Profesor Ismajli, gjatë punës së tij studimore e arsimore, ka bashkëpunuar me studjuesit më të njohur të fushës së gjuhësisë në vend dhe jashtë, si: Idriz Ajeti, Besim Bokshi, Eqrem Çabej, A. Martinet (student i të cilit ishte), Selman Riza, E. Hamp, Sh. Demiraj, K. Topalli, S. Mansaku, B. Beci, V. Friedman, Brian D. Joseph, L. Newmark, N. Borecki, I Sawicka, A. Rusakov, W. Fiedler, L. Savoia, F. Solano, F. Altimari, M. Mandala e shumë të tjerë.

Rexhep Ismajli është anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës prej vitit 1993. Ai ka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm për afirmimin e këtij institucioni në qarqet shkencore ndërkombëtare dhe për vendosjen apo zgjerimin e bashkënimit të akademisë me akademitë simotra në Europë dhe jashtë saj.