Vitamina c

Rëndësia e vitaminës C në trupin e njeriut

Vitamina C është një vitaminë i tretshëm në ujë dhe antioksidues që zakonisht quhet acid askorbik.

Pothuajse të gjitha frutat dhe perimet e përmbajnë vitaminën C. Për më tepër, vitamina C është shtesa ushqimore më e konsumuar gjerësisht. Është në dispozicion në disa forma, siç janë tabletat, kapsulat, kristalet dhe mikset e pijeve, transmeton lajmi.net.

Kur konsumohet përmes dietës ose suplementit, vitamina C absorbohet në traktin e zorrëve dhe transportohet përmes mekanizmave të glukozës.

Gjithashtu, gatimi mund të zvogëlojë përmbajtjen e vitaminës C në perime me 60 për qind përmes shkatërrimit enzimatik, veçanërisht me kohë më të gjatë gatimi ose duke përdorur enë bakri.

Vitamina C është thelbësore për shumë procese fiziologjike, dhe është një kofaktor në tetë reagime enzimatike të njohura, përfshirë këtu edhe disa për sintezën e kolagjenit. Për më tepër, vitamina C luan një rol të rëndësishëm në ndërtimin dhe riparimin e indeve në të gjitha pjesët e trupit, përfshirë lëkurën, tendinat, ligamentet dhe enët e gjakut.

Ndihmon gjithashtu në shërimin e plagëve dhe mirëmbajtjen e kërcit, kockave dhe dhëmbëve. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit, shtesa e rekomanduar ditore e dietës për vitaminën C është 90 mg tek burrat dhe 75 mg tek gratë.

Hulumtimet e fundit kanë treguar që doza të larta të vitaminës C janë efektive në luftimin e kancerit. Mekanizmi i dobishëm ndodh kur hekuri dhe metale të tjera reagojnë me vitaminë C për të krijuar peroksid hidrogjeni.

Qendrat energjetike të qelizave tumorale (mitokondria) janë të ndjeshme ndaj përqendrimeve të larta të peroksidit të hidrogjenit, i cili i privon ata nga energjia dhe fillon vdekjen e qelizave, shkruan Alternative medicine. Peroksidi i hidrogjenit gjithashtu dëmton ADN-në e qelizave të kancerit, duke prishur replikimin e qelizave.

Trupi kufizon thithjen e vitaminës C me gojë në zorrë, kështu që mënyra e vetme për të rritur përqendrimin e vitaminës C në nivele të larta të mjaftueshme për të vrarë qelizat kancerogjen është administrimi intravenoz.

Përfitimi më i perceptuar i vitaminës C mund të jetë që mund të kurojë ftohjen e zakonshme, por një përmbledhje e hulumtimeve ekzistuese nuk arrin të sigurojë një aktgjykim. Megjithëse vitamina C e marrë në doza të mëdha mund të zvogëlojë gjatësinë e një ftohjeje, provat nuk duket se mbështesin përdorimin e saj si masë parandaluese.

Qelizat imune kanë tendencë të mbajnë vitaminë C dhe janë zbuluar se e varfërojnë furnizimin e tyre me shpejtësi kur përballen me një infeksion.

Është e rëndësishme të ruani nivelin e shëndetshëm të vitaminës C, dhe ju mund të zbuloni mungesën e vitaminës C në disa mënyra. Disa nga shenjat më të zakonshme përfshijnë lodhjen, ndryshimet e humorit, humbjen e peshës, dhembjet e nyjeve dhe muskujve, gjendjen e dhëmbëve, flokët dhe lëkurën e thatë dhe infeksionet.