fëmijët

Probleme psikologjike që duhet ti keni parasysh të gjithë përpara se të keni fëmijë

Problemet psikologjike me vetëvlerësimin, karrierën dhe madje edhe midis bashkëshortëve mund të ndikojnë shumë tek një i porsalindur, sipas një studimi.

Është e rëndësishme të merreni me të gjitha këto nuanca në kokën tuaj përpara se të keni fëmijë.

  1. Tashmë keni fëmijë, por doni më shumë.

Një grua ndau detajet e varësisë. Ajo tashmë ka 5 fëmijë dhe e kupton që është shumë e vjetër për të lindur akoma, por nuk mund të ndalojë së menduari për të.

Rezulton se dëshira për të mbushur një zbrazëti të brendshme dhe humbje nga një fëmijëri e pakënaqur mund të jetë arsyeja kryesore për këtë. Pra, të dëshirosh gjithnjë e më shumë fëmijë nuk është gjithmonë mirë dhe mund të jetë një problem që duhet të merret me një specialist.

  1. Ju prisni që të keni një fëmijë që do të shpëtojë marrëdhënien tuaj.

67% e çifteve raportuan një ulje të kënaqësisë në marrëdhënie pas lindjes së fëmijës së tyre të parë. Ulja zakonisht ndodh midis 6 muajve për gratë dhe 9 muajve për burrat, pasi të shfaqet fëmija. Pra, nëse po planifikoni ta ruani martesën në këtë mënyrë, nuk është një ide e mirë.

  1. Karriera juaj është përparësia juaj kryesore.

Karriera e një prindi ndikon negativisht jo vetëm vetë prindërit, por edhe fëmijët e tyre. Zakonisht bëhen pas dore emocionale dhe bëhen të ndjehen “të padukshëm”. Si rezultat, fëmijët mund të fillojnë të ndjehen fajtorë dhe të kenë vetëvlerësim të ulët.

  1. Ju nuk jeni të kënaqur me jetën tuaj.

Sipas Universitetit Shtetëror të Michiganit, fëmijët e vegjël mësojnë duke kopjuar prindërit e tyre. Kjo do të thotë që fëmija juaj do të jetë shumë si ju, prandaj është e rëndësishme të paraqiteni para tyre si një person të vetëbesuar me qëllime dhe dëshira. Përndryshe, ata mund të imitojnë pasigurinë tuaj në jetë, gjë që mund të parandalojë fëmijët të arrijnë qëllimet e tyre në të ardhmen.

  1. Ju ende ndjeheni si fëmijë.

Psikologët madje kanë një term të veçantë, “infantilizëm”, që përshkruan një person i cili kryesisht vepron si një fëmijë ndërsa është i rritur. Këta njerëz priren të udhëhiqen nga emocionet, dhe jo nga mendja e tyre.

Prindërimi kërkon qëndrueshmëri dhe vetëkontroll, dhe fëmijët kanë tendencë të kopjojnë sjelljen e njerëzve përreth tyre, për këtë ata kanë nevojë për shembullin e një personi emocionalisht të qëndrueshëm.

  1. Ju luftoni me stresin dhe ankthin.

Ky studim zbuloi se emocionet negative të prindërve mund të ndikojnë në zhvillimin e fëmijëve të tyre në një mënyrë të keqe.

Ekspertët besojnë se një ndikim veçanërisht i fortë ndodh në vitin e parë të jetës së foshnjës. Si rezultat, është e mundur që fëmijët të fitojnë sjelljet negative dhe gjendjen shpirtërore negative të prindërve të tyre. Pra rregulli është i thjeshtë: lumturia juaj do ta bëjë fëmijën tuaj të lumtur.

  1. Ju prisni përsosmëri në çdo aspekt të jetës.

Perfeksionizmi shpesh shkaktohet nga frika e dështimit, ndjenja e padenjë, vetëvlerësimi i ulët dhe përvojat e pafavorshme në fëmijëri. Prindërit duhet të marrin nën kontroll këtë problem psikologjik, sepse fëmijët e tyre ndonjëherë nuk do t’i binden atyre dhe nuk duan të bëjnë detyra të shtëpisë.