Vendim i drejtë

Prindërit në Spanjë, Britani dhe Irlandë, vendosin që fëmijët t’i ndalojnë nga telefoni

Nga Spanja në Britani dhe Irlandë, prindërit po vërshojnë grupet WhatsApp dhe Telegram me plane jo vetëm për të mbajtur telefonat inteligjentë jashtë shkollave, por edhe për të refuzuar t’u blejnë fëmijëve të vegjël pajisjet para – apo edhe në – vitet e tyre të adoleshencës.

Pasi u frymëzua nga një bisedë në një park të Barcelonës me nëna të tjera, Elisabet García Permanyer filloi një grup bisedash vjeshtën e kaluar për të ndarë informacione mbi rreziqet e aksesit në internet për fëmijët me familjet në shkollën e fëmijëve të saj.

Grupi, i quajtur “Adoleshenca pa celularë”, u zgjerua shpejt në shkolla të tjera dhe më pas në të gjithë vendin për të përfshirë tani mbi 10 mijë anëtarë.

Prindërit më të angazhuar kanë formuar çifte aktivistësh në shkollat ​​anembanë Spanjës dhe po bëjnë presion që prindërit e tjerë të bien dakord që të mos u marrin fëmijëve të tyre telefona inteligjentë deri në moshën 16-vjeçare.

“Kur e nisa këtë, thjesht shpresoja se do të gjeja katër familje të tjera që mendonin si unë, por ajo u ngrit dhe vazhdoi të rritet, të rritet dhe të rritet”, tha García Permanyer, raporton AP, transmeton Klankosova.tv.

“Qëllimi im ishte të përpiqesha të bashkoja forcat me prindërit e tjerë, në mënyrë që të mund ta shtynim pikën kur të mbërrinin telefonat inteligjentë. Unë thashë, ‘Do të përpiqem që fëmijët e mi të mos jenë të vetmit që nuk kanë një të tillë’”.

Policia dhe ekspertët e shëndetit publik po jepnin alarmin për një numër të madh videosh të dhunshme dhe pornografike të dëshmuara nga fëmijët nëpërmjet pajisjeve të dorës.

Qeveria e Spanjës mori parasysh vrullin dhe ndaloi telefonat inteligjentë tërësisht nga shkollat ​​fillore në janar.