Presidenti kinez thumbon Trump

Presidenti i Kinës, Xi Jinping ka sulmuar homologun e tij amerikan Donald Trump lidhur me çështjen e tregtisë së lirë. Ky i fundit njoftoi se Pekini do të reduktojë tarifat për importimet. Megjithatë nuk tregoi nëse në këto lehtësime tregtare do të përfshihen dhe SHBA’të.

Kina ka premtuar të ulë më tej tarifat e importit dhe të hapë ekonominë e saj ndërsa përpiqet të trajtojë kritikat se praktikat e saj tregtare janë “të padrejta”.

Në një fjalim në një panair tregtar të Shangait, presidenti Xi Jinping bëri gjithashtu një mbrojtje të fuqishme të sistemit global të tregtisë së lirë, të cilën ai tha se ishte “nën sulm”.

Komentet janë duke u parë si një referencë ndaj SHBA’së, me të cilën Kina po përballet në një luftë të hidhur tregtie.

Uashingtoni dhe Pekini kanë goditur njëri-tjetrin me tarifa të mëdha të importit këtë vit.

Deri më tani asnjëra palë nuk duket se kërkon kompromis, pasi Shtetet e Bashkuara kanë kërcënuar me përshkallëzim të mëtejshëm të situatës.

Duke folur në hapjen e panairit, Xi Jinping tha se “në një botë të thellimit të globalizimit ekonomik, praktikat e ligjit të xhunglës dhe fituesi merr gjithçka vetëm që përfaqësojnë një fund të vdekur”.

“Një rritje gjithëpërfshirëse për të gjithë është sigurisht mënyra e drejtë përpara”, nënvizoi ai.

SHBA ka imponuar tarifa për gjysmën e importeve kineze në SHBA këtë vit – duke i bërë produktet më të shtrenjtë për konsumatorët amerikanë për t’i blerë ato – dhe ka kërcënuar të tarifojë të gjitha importet.

Shtëpia e Bardhë thotë se tarifat janë një përgjigje ndaj politikave tregtare “të padrejta” të Kinës, të cilat Trump i konsideron fajtore për krijimin e një deficiti të madh tregtar.

Ai gjithashtu dëshiron që Kina tu japë kompanive amerikane më shumë qasje në tregjet e saj. Xi Jinping premtoi të ndërmarrë hapa për të rritur importet, duke ulur tarifat, duke lehtësuar zhdoganimin dhe duke ulur “kostot institucionale”.

Megjithatë nuk sqaroi se cilat shtete përfshihen në listë.