Bitcoin

Po zhvillohet ngjarja e Bitcoinit që ndodh një herë në katër vjet

Ngjarja e rrallë e përgjysmimit të Bitcoin ka ndodhur, sipas firmës së analizës së kriptovalutave, CoinGecko.

Ai zbret numrin e Bitcoin të ri që hyn në treg duke ulur shpërblimet e fituara nga minuesit e Bitcoinit me 50 për qind.

Duke u zhvilluar afërsisht çdo katër vjet, ai është projektuar për të kufizuar furnizimin në 21 milionë deri në vitin 2140.

Do të thotë se vetëm 450 Bitcoin tani do të krijohen çdo ditë, raporton skynews.

Përgjysmimet u bë gjithashtu edhe në vitet 2012, 2016 dhe 2020 – dhe mekanizmi u shkrua në kodin e Bitcoinit kur u krijua për herë të parë, transmeton Telegrafi.

Çmimi i kriptomonedhës mbeti i qëndrueshëm në 63,747 dollarë pas përgjysmimit, me analistët që thanë se ngjarja e parashikuar tashmë ishte vlerësuar.

Investitorët do të shpresojnë se një rritje e madhe nuk do të jetë shumë larg edhe pse, pasi përgjysmimet e mëparshme përfundimisht çuan në fitime të konsiderueshme.

Çmimi në përgjysmimin e majit të vitit 2020 ishte rreth 8600 dollarë, por një vit më vonë u rrit në mbi 56 mijë dollarë.

Andrew O’Neill, ekspert i kriptovalutave në S&P Global, tha se ai ishte “disi skeptik për mësimet që mund të merren në lidhje me parashikimin e çmimeve nga përgjysmimet e mëparshme”.

“Është vetëm një faktor në një mori faktorësh që mund të nxisin çmimin”, pohoi O’Neill.

Bitcoin arriti një nivel të ri prej 73803 dollarësh në muajin mars, pasi u rrit 175 për qind gjatë 12 muajve të kaluar.

Ai gjithashtu mori nxitje në legjitimitet në muajin janar, kur fondet (ETF) që mbanin Bitcoin u lejuan të tregtoheshin në bursën amerikane.

Industria kryesore financiare e ka parë tradicionalisht Bitcoin si me rrezik jashtëzakonisht të lartë dhe të prirur ndaj luhatjeve të paparashikueshme dhe dramatike të çmimeve.

Guvernatori i Bankës së Anglisë, Andrew Bailey, paralajmëroi në vitin 2021 se kriptovalutat nuk kanë “asnjë vlerë të brendshme” dhe investitorët duhet të jenë “të përgatitur për të humbur të gjitha paratë tuaja”.

Ai gjithashtu u tha deputetëve në muajin janar se kriptovaluta ishte “shumë joefikase” dhe ende “nuk po ngrihet si një shërbim financiar thelbësor”.

Më shumë se 19.5 milionë Bitcoin janë minuar tani, duke lënë vetëm 1.5 milion të aftë të minohen gjatë 116 viteve të ardhshme.

Përgjysmimi bëhet çdo 210 mijë “blloqe” – që normalisht funksionon rreth çdo katër vjet. /Telegrafi