Ke

Pjesëmarrësit e një forumi në Mal të Zi – kërkesë shtetit malazez: Ofroni mbështetje hyrjes së Kosovës në KiE dhe rezolutës për gjenocid në Srebrenicë

Pjesëmarrësit e sesionit treditor të Forumit të tretë të Cetinjës që u mbajt dje në Mal të Zi, pas prezantimeve dhe analizave serioze nga ekspertë të njohur, arritën në përfundimin se Mali i Zi dhe Ballkani Perëndimor janë cak i ndikimit rus, i cili më së shpeshti realizohet përmes instrumenteve të fuqisë së fortë dhe të butë të aparatit shtetëror serb, se dallimet etnike dhe kulturore-fetare në atë kontekst përdoren si arsye për të ngritur tensione dhe për të shkaktuar jostabilitet, për të penguar integrimin e rajonit në BE dhe NATO.

Ata shprehen qartë se është e nevojshme t’i bëhet thirrje Qeverisë së Malit të Zi që të mos përjashtojë çështjet e rëndësishme për Ballkanin Perëndimor nga puna e saj dhe për këtë arsye: të mbështesë Rezolutën e Kombeve të Bashkuara për gjenocidin në Srebrenicë, të jetë një bashkësponsor i Rezolutës, dhe mbështesin pa mëdyshje hyrjen e Kosovës në Këshillin e Evropës.

Pjesëmarrësit e Forumit të tretë të Cetinjës pajtohen që qeveria duhet të hapë një debat për tentativën e grushtit të shtetit në vitin 2016 për të përcaktuar rrethanat që çuan në faktin se sot në Mal të Zi, ndikimi rus është instaluar në organet më të larta të sistemit shtetëror malazez.

“Në mënyrë të veçantë apelojmë që i gjithë rajoni të qëndrojë në krah të Dinko Gruhonjiqit, një njeri që po vuan persekutimin dhe kërcënohet me vdekje. Dinka, ne jemi me ju!” – u porosit nga Forumi i sivjetshëm i Cetinjes.

Në edicionin e sivjetshëm të Forumit të Cetinjes folën: Tomas Petricek, Fatmir Mediu, Federica Ëoelk, Sead Turčalo, Jakub Klepal, Jakub Landovksy, Janus Bugajski, Edina Bećirević, Robert Baric, Balsha Bozhovic, Adelheid Vollatkosufl, Pusic, Roman Jakic, Ahmet Shala, Jasmin Mujanovic, Sinisha Vukovic, Boban Batricevic, Bozhidar Jezernik, Josip Juratović, Avdullah Hoti, Daliborka Uljarevic, Andrej Nikolaidis, Vesna Pusic, Milošja Batricov, Neslavavic, Marko Attila Hoare, Dinko Gruhonjic, Aleksej Kishjuhas, Aleksandra Gjuric-Bosnic, Tomislav Markovic, Jasmin Mujanovic, Sonja Biserko, Jasmin Lavic, Dzhenana Karup-Drusko, Ivana Stradner, Rusmir Mahmutćehaći, Romancehaci selin N. Ivanoviq, Dushan Pajoviq, Amra Haxhimuhamedoviq, Frantishek Shistek, Izudin Gushmirovic, Nevena Kovaçeviq, Biljana Jovicevic, Jovan Ulićević, Ljubomir Filipovic, Bashkim Rahmani, Danilo Kale.