Ambasadori amerikan

Philip Kosnett flet për sigurimin e vaksinave anti-COVID për Kosovën

Ambasadori amerikan në Kosovë, Philip Kosnett ka folur edhe për sigurimin e vaksinave antiCOVID për qytetarët e Kosovës.

Ai tha se SHBA-të po punojnë për sigurimin e vaksinave, ndërsa thotë se janë në kontakt të vazhdueshëm me Uashingtonin duke ua shpjeguar nevojat e Kosovës për vaksinat dhe çfarë Kosova po ndërmerrë për të ndihmuar veten me pandeminë.

:Mendoj se institucuonet kosovare po punojnë shumë për t’I siguruar vaksinat. Sic e kam thënë edhe më parë, kam repsekt të pafund për reaguesit e parë, mjekët, personelin shëndetësor, policinë, të tjerët që po bëjnë më të mirën për ta mbajtur Kosovën të sigurt. ShBA tani i kanë zotuar 4 miliarë dollar për mekanizimin COVAX përmes të cilët shtetet përfshirë edhe Kosovën, po I marrin donacionet me vaksinat. Presidenti Biden ka thënë se tani që prodhimi I vaksinave në Shtetet e Bashkuara është shtuar dhe kemi mundësinë të kujdesemi për tanët, që duam jashtëzakonisht shumë të bëjmë më shumë për t’ju ndihmuar vendeve tjera”, tha Kosnett.

Ai madje tha se disa qytetarë në Kosovë nuk po e marrinë pandeminë me seriozitetin e duhur, gjë që Kosnett po ndjehet i zhgënjyer.

“Ne po punojmë në atë drejtim, sigurisht shpresoj që po. Unë spo bëj asnjë premtim. Sigurisht se ekipi im në ambasadë dhe unë jemi në kontakt të vazhdueshëm me njerëzit në Uashington duke ua shpjeguar nevojat e Kosovës, duke shpjeguar hapat që Kosova po merr për të ndihmuar veten që është pjesë e rënëdësishme e kësaj. Nganjëherë jam I zhgënjyer, shumë qyetetarë në Kosovë nuk poe marrin pandeminë me seriozistetin e duhur. Kosovarët janë evropianë, Keni kulturë të Kafes dhe shkojnë vizitojnë miqët e tyre. Pra të rinjtë dalin bashkë dhe pastaj kthehen në shtëpi e ndoshta I infektojnë gjyshërit. Është problem serioz. Madje edhe pas vaksinimit, njerëzit duhet të bartin maskë, të pastojnë duart dhe të mbajnë distancën”, tha ai.

Ambasadori amerikan thotë se Kosova po bën gjithçka që po mundet për ta ndihmuar veten, dhe kjo sipas tij, bën argument që Amerika duhet t’i drejtojë vaksinat në Kosovë/

“Dhe natyrisht të gjithë janë të lodhur me këto, por nuk kemi ardhur ende në atë pikë sat ë shkujdesmit. Mendoj se nëse kam mundësi të ju them njerëzve në Amerikë, të cilët vendosin mbi të ardhmen e shpërndarjes së vaksinës që Kosova po bën gjithcka pqë mundet për ta ndihmuar veten, atëherë kjo përben argument më të fuqishëm që Amerika duhet t’i drejtojë vaksinat në Kosovë” shtoi ai në Rubikon.