Pesë metalet më të shtrenjta në botë

Ndryshe nga sa mendojnë shumica, ari nuk është metali më i shtrenjtë në botë. në listën e pesë metaleve më të çmuara, ari renditet i treti.
Metal jashtëzakonisht i rrallë, i çmuar dhe me ngjyrë të argjendtë është më i kushtueshmi. për të krijuar një ide sa e vështirë është për ta gjetur këtë metal, duhet ditur se një ton dhe i marrë në koren e tokës përmban vetëm 0.001 g rodium. ai shkrin në temperatura tepër të larta dhe i reziston gërryerjes. përdoret zakonisht në funksion të vetive reflektuese në objekte si pasqyra, prozhektorët apo bizhuteritë. gjithashtu, gjen përdorim edhe në industrinë e makinave dhe në disa fusha të industrisë. prodhuesit më të mëdhenj janë afrika e jugut, rusia dhe kanadaja.
Platini
emri i këtij metali rrjedh nga termi spanjoll ‘platino’, që do të thotë ‘argjend i vogël’. është i njohur si një metal i dendur, i përthyeshëm, jo reaktiv dhe jo gërryes. platinumi është përdorur gjerësisht në bizhuteri për shkak të pamjes së tij të shndritshme dhe rezistencës së madhe. gjithashtu përdoret në stomatologji, armatim dhe aeronautikë. afrika e jugut, rusia, kanadaja janë ndër prodhuesit më të mëdhenj.
Ari
ari është metali më i çmuar dhe më i lehtë për t’u njohur për shkak të ngjyrës së tij unike. mbetet një ndër metalet më të njohura dhe opsionet e investimit. është popullor për shkak të ngjyrës, lakueshmërisë dhe përçueshmërisë. metali më i njohur në botë përdoret në bizhuteri, elektronikë, mbrojtje nga rrezatimi dhe izolim termik. burimet kryesore të nxjerrjes së arit janë afrika e jugut, shtetet e bashkuara, kina, australia dhe rusia.
Ruten
ruten është një nga metalet e grupit të platinit. të gjitha metalet e kësaj familjeje që konsiderohen si metale të çmuara sepse zakonisht gjenden së bashku në natyrë dhe ndajnë prona të ngjashme. karakteristikat e tij përfshijnë fortësinë dhe aftësinë për të përballuar elementët e jashtëm. ruteni është popullor në fushën e elektronikës si një mënyrë për të kontakuar në mënyrë efektive kontakte elektrike. prodhuesit më të mëdhenj përfshijnë rusinë, amerikën e veriut dhe amerikën e jugut.
Iridium
një nga metalet më të dendura, iridium është anëtari më ekstrem i grupit platin. ajo ka një nga pikat më të larta të shkrirjes dhe është elementi më rezistent ndaj korrozionit. metalet përpunohen nga xehe platini dhe si një nënprodukt i minierave të nikelit. prodhuesi më i madh i iridium është afrika e jugut. përdoret në penat e syrit, shikon, bizhuteri, busulla, elektronikë, në mjekësi dhe në industrinë e automobilave.