Hage

Përforcohet sërish mbrojtja e Thaçit në Hagë: Ish-avokati tjetër i Gotovinës bëhet pjesë e ekipit

Edhe një ish-avokat i gjeneralit kroat Gotovina do të jetë tash e tutje në ekipin mbrojtës të ish-presidentit Thaçi në Gjykatën Speciale.

Bëhet fjalë për Luka Misetiq, avokatin kroato-amerikan që kishte mbrojtur në Gjykatën Ndërkombëtare për Ish-Jugosllavinë, ish-gjeneralin kroat, Ante Gotovina, deri në shpalljen e pafajësisë së tij, shkruan lajmi.net.

Ky do të jetë avokati i dytë në ekipin e Thaçit i cili ka qenë i përfshirë në mbrojtjen e Gotovinës, pasi që para disa ditësh, si zëvendësues i David Hooper, u caktua avokati Gregory Keohe, po ashtu ish-avokat i gjeneralit kroat.

E është pikërisht Keohe ai që ka kërkuar emërimin e Misetiqit në ekipin mbrojtës të tij. Misetiq në Speciale do ta ketë rolin e bashkëpunëtorit kryesor të Keohesm, shkruan tutje lajmi.net.

Me të parashtruar kërkesën, Keohe ia ka përcjellë regjistrit të Speciales të gjitha dokumentacionet e nevojshme të Misetiqit, i cili menjëherë është akredituar në listën e avokatëve mbrojtës që përfaqësojnë palë në Speciale.

Dy anekset e emërimit të Misetiqit në ekipin mbrojtës të Thaçit nuk janë publikuar, sepse përmbajnë infomacione konfidenciale.

Misetic u lind dhe u rrit në Çikago të SHBA-ve. Prindërit e tij ishin emigrantë kroatë nga Herzegovina perëndimore afër Ljubuški (tani pjesë e Bosnjës dhe Hercegovinës), shkruan lajmi.net. Misetic vizitoi Kroacinë për herë të parë kur ishte 16 vjeç, në 1986. Ai mësoi kroatisht nga familja e tij.

Në fillim të Luftës Kroate të Pavarësisë Misetic dërgoi ndihmë financiare në Kroaci. Misetic konsiderohet si një ndër 100 kroatët më me ndikim në botë.

Në 1996 Misetic fitoi anëtarësimin në Avokatin e Shtetit të Illinois dhe Gjykatën e Qarkut të SH.B.A. Një vit më vonë, në 1997 ai u bë anëtar i Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish Jugosllavinë në Hagë.

Misetic është gjithashtu një anëtar i Shoqatës së Avokatëve të Çikagos, Shoqatës së Avokatëve të Mbrojtjes para ICTY dhe Shoqatës së Avokatëve të Shtetit Illinois.

Në vitin 1999 ai u zgjodh midis 12 avokatëve më premtues në Çikago.

Misetic mori vëmendje ndërkombëtare ndërsa mbronte një kroat të Bosnjës Anto Furundžija në 1999. Ai ishte avokati më i ri ndonjëherë që mbrojti një çështje përpara një gjykate ndërkombëtare penale.

Ndërsa përgatiste mbrojtjen e Furundžija në hotelin e Zagrebit Sheraton ai u takua me Ante Gotovina. Në tetor 2001 ai u bë avokati i tij, duke realizuar lirimin e Gotovinës në nëntor 2012.

Misetic është paraqitur para Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë në Hagë. Ai gjithashtu përfaqëson klientët në çështjet e arbitrazhit ndërkombëtar përpara Gjykatës së Përhershme të Arbitrazhit në Hagë, si dhe Qendrës Ndërkombëtare për Zgjidhjen e Mosmarrëveshjeve.