Pasuria e konfiskuar nga krimi shkakton debat të nxehtë në KPK

Raportimi i Koordinatorit Kombëtar për luftimin e krimeve ekonomike për periudhën mars – qershor 2018, zgjoi një debat mjaft të ashpër në mes të raportuesit dhe kryesuesit të Këshillit Prokurorial të Kosovës, Blerim Isufaj.

I gjithë debati filloi pasi Koordinatori, Shqipdon Fazliu tha se po vazhdon trendi i lartë i mospërputhjes në mes të pasurive të ngrira dhe të sekuestruara në një anë dhe pasurisë së konfiskuar përfundimisht në anën tjetër.

“Për 5 vite i kemi 152 milionë euro pasuri të ngrira ose të sekuestruara ndërsa në anën tjetër i kemi vetëm 3milionë e 148 mijë euro të konfiskuara përfundimisht. Këshilli Gjyqësor i Kosovës deklarativisht ka premtuar sa e sa herë se do t’u japë prioritet mirëpo në praktikë nuk e kemi parë një gjë të tillë”, tha Fazliu.

Raportimi i Fazliut, solli fillimisht reagimin e Kryeprokurorit të Shtetit, Aleksandër Lumezi i cili kërkoi mbikëqyrje edhe ndaj prokurorëve për cilësinë e kërkesave të tyre.

“Pati zëra kritikë sa i përket gjyqtarëve dhe Këshillit Gjyqësor të Kosovës e në anën tjetër lëvdata prokurorëve të shtetit. Duhet me qenë pak realist dhe me i shiku këto akte këto shkresa të cilat i bëjnë prokurorët sepse është e pamundur që me pasë kërkesa nga anën e prokurorëve për konfiskim dhe ato mos me u aprovu dhe unë mendoj se këtu duhet me pasë ma shumë mbikëqyrje në punën e prokurorëve sepse nëse plotësohen kushtet ligjore s’ka gjyqtarë që mundet me refuzuar kërkesën e prokurorëve”, tha Lumezi.