Kapilarët

Parainfarkti, ja si t’i shpëtoni jetën dikujt

Kjo është mënyrë e mrekullueshme dhe e pazakontë për të shpëtuar jetën e njeriut që ka pësuar një infarkt.

Kur dikush pëson infarkt, është emergjente të jepet ndihma e parë. Këto këshilla do t’ju ndihmojnë për të shpëtuar jetën e dikujt!

Ruani qetësinë. Pavarësisht se ku ndodhet viktima, mos e lëvizni, sepse nëse e lëvizni pacientin, kapilarët mund të plasin, gjë e cila shkakton gjakderdhje në tru!

Nëse keni një shiringë me age do të ishte mirë; përndryshe dhe gjilpëra për qepje do t’ju ndihmojë,shkruan mapo.al.

Ja disa metoda efektive që të përballohet më lehtë parainfrakti:

Mbani gjilpërën mbi zjarr (mbi një qiri, shkrepëse, çakmak) në mënyrë që të sterilizohet. Më pas, përdoreni gjilpërën për të shpuar majat e të 10 gishtave të dorës, vetëm pak milimetra nga thonjtë, në mënyrë që gjaku mund të rrjedhë.
Nëse gjaku nuk fillon të pikojë, shtypni majat e gishtërinjve derisa të fillojë pikimi i gjakut.
Kur të gjithë 10 gishtat fillojnë të rrjedhin gjak prisni disa minuta – do të shihni se viktima do të jetë përsëri në jetë!
Nëse goja e viktimës është e shtrembëruar/paralizuar, bëni masazh tek veshët derisa ata të bëhen të kuq – kështu që gjaku mund të vijë tek ata.
Pastaj shponi me gjilpërë në secilin vesh në pjesën e butë, në mënyrë të bien dy pikat e gjakut te çdo vesh. Pak minuta më vonë, goja do të kthehet në vendin e vet.
Prisni derisa viktima të vijë në gjendjen normale pa asnjë simptomë të pazakontë, pastaj dërgojeni në spital.