Pakti i OKB-së për Emigracionin, edhe Çekia po mendon braktisjen

Kryeministri i Republikës Çeke, Andrej Babis tha e do të bisedonte me aleatin e tij qeverisës, për të rënë dakord për tërheqjen e vendin nga marrëveshja e emigrimit, e propozuar nga Organizata e Kombeve të Bashkuara.

Babis shprehu mospëlqimin e paktit një ditë pasi Austria tha se do të ndiqte Shtetet e Bashkuara dhe Hungarinë, duke u tërhequr nga marrëveshja e OKB-së, me shqetësimet se do të turbullonte vijën midis migrimit ligjor dhe ilegal.

Një ministër në qeverinë konservatore të Polonisë gjithashtu ka rekomanduar që vendi i tij të heqë dorë nga marrëveshja, dhe kjo po shikohet me prioritet gjatë këtyre ditëve, në pritje të një vendimi final.

Pakti Global për Emigracion të Sigurt, të Rregullt dhe të Kontrolluar është miratuar në korrik nga të gjitha 193 vendet anëtare të OKB-së, përveç administratës së Presidentit të SHBA, Donald Trump, i cili u tërhoq vitin e kaluar. Pakti është planifikuar të nënshkruhet muajin e ardhshëm në Marok.

Babis u tha ligjvënësve gjatë një sesioni të “P & A” në parlament se ai nuk pëlqeu marrëveshjen dhe tha se askush tjetër, por Republika Çeke do të vendoste për migrimin në vend. Ai tha se kishte frikë se ndryshimi midis migrimit të ligjshëm dhe ilegal po bëhej i paqartë.

“Nuk më pëlqen pakti”, tha ai, sipas një transkripti parlamentar të debatit, kur u pyet nëse qeveria e tij do të nënshkruante marrëveshjen. “Ka çështje që mund të interpretohen në mënyra të ndryshme. Unë do t’u propozoj partnerëve të mi në qeveri, që ne të veprojmë në të njëjtën mënyrë si Austria apo Hungaria”.