Një befasi e pakëndshme për ata që kolliten gjatë ditëve të ftohta

Përveç një sërë barnash të ndryshme të testuara, shurupe dhe pika, kundër kollës nuk ka bar. Kjo është veçanërisht e vërtetë për terapitë e vetinicuara në shtëpi, edhe pse nëse bëhet fjalë për fëmijët, hulumtimi pranon se të gjitha burimet në dispozicion duhet të provohen.
Sipas hulumtimit, në periudhën e dimrit, shumica e njerëzve përballen të paktën një herë me kollën induktive, transmeton KosovaPress.

Studiuesit analizuan efektet e një trajtimi të tillë dhe zbuluan se nuk kishte dëshmi për përdorimin e këtyre produkteve për trajtimin e kollës. Fatkeqësisht, është dëshmuar se qëkur u shfaqën udhëzime për trajtimin e kollë në dimër, e deri më sot në këtë fushë nuk është bërë progres. Disa studime kanë treguar ndërkohë se mjalti mund të sjellë lehtësim, dhe zinku mund të ndihmojë në zbutjen e kollë në të rriturit, por një studim i ri nuk e rekomandon atë për shkak të efekteve anësore të mundshme të tilla si dhimbje stomaku, të vjella dhe shije të tmerrshme në gojë, e cila gjithashtu shkakton të vjella.

Sa për terapi në parimin e supës apo çajit, hulumtimi tregon se nuk ka asnjë dëshmi e qartë e efikasitetit të madh, ose në qoftë se një trajtim i tillë jep rezultate. Studimi thekson se kolla është diçka që kalon pa trajtim të veçantë, por ajo mund të jetë irrituese, e lodhshme dhe shpesh e padurueshme, andaj secili dëshiron të arrijë sa më shpejt deri te zgjidhja. Shpesh, një pushim mjafton për zbutjen e kollës, si dhe marrja e lëngjeve, pasi sipas studimit, sasia e mjaftueshme e ujit mund të largojë mukozën që shkakton kollë. Sidoqoftë, sa i përket fëmijëve, sidomos të rinjve se 2 vjeç, këshillohet që ata të dërgohen për vizitë te pediatri dhe të konsultohen për terapinë e kollës.

Përveç kësaj, ilaçet që përmbajnë kodin opioid nuk duhet t’u jepet fëmijëve dhe adoleshentëve nën moshën 18-vjeç për shkak të rrezikut të lartë të efekteve serioze negative, madje edhe kërcënuese për jetën. Studiuesit këshillojnë që njerëzit me kollë të vazhdueshme dhe konstante, pavarësisht nga të gjitha përpjekjet individuale për të lehtësuar situatën, duhet të vizitojnë mjekun, pasi ka mundësi që ftohjet e shpeshta dhe kollitet mund të jenë rezultat i problemeve me sinuse ose gjendjes së astmës së butë, dhe se shkaku është ndoshta një alergji apo edhe diçka tjetër.