Në këtë qytet norvegjez është e ndaluar të vdesësh

Duket e pabesueshme, por është e vërtetë. Ka një vend në botë ku vdekja është e ndaluar, në fakt, nuk është e vetmja. Kjo do të thotë që nëse keni pësuar një aksident të rëndë, apo jeni shumë i sëmurë ose gati të vdisni, ata ju largojnë nga qyteti dhe ju dërgojnë në një tjetër vend.

Po flasim për qytetin norvegjez Longyearbyen, që ndodhet në ishullin Svalbard (arkipelag i Spitsbergenit), midis kontinentit të Norvegjisë dhe Polit të Veriut. Sipas të dhënave të saj demografike, ky vend konsiderohet zgjidhja më veriore e planetit dhe popullsia e saj është pak më shumë se 1,000 vetë.

Ky vend jo vetëm që karakterizohet nga klima e ftohtë, netë të gjata, arinj polare dhe prania e Bankës Botërore të Farave, por edhe nga një ligj shumë i veçantë që ndalon njerëzit të vdesin në territorin e Longyearbyen. Arsyeja?

Sipas Daily Mailit, ligji u miratua në vitin 1950, pasi u zbulua se trupat e varrosur në varrezat lokale nuk u dekompozuan për shkak të ftohtit. Nëse trupat nuk treten, ekziston rreziku i përhapjes së viruseve dhe sëmundjeve dhe, përveç kësaj, kjo tërheq grabitqarët.

Për këto arsye, nëse një person pëson një aksident ose vuan nga një sëmundje të rëndë, ata e dërgojnë atë me avion në një tjetër vend. Dhe nëse dikush vdes në fshat, atëherë trupi i tij gjithashtu shkon në një pjesë tjetër të Norvegjisë.