Shefja e BE-së

Mogherini: BE-ja mbështet korrigjimin e kufijve si zgjidhje mes Kosovës e Serbisë

Shefja e diplomacisë evropiane, Federica Mogherini, deklaroi sot se ajo është ende e bindur se pavarësisht vështirësive ekzistuese, dialogu midis Beogradit dhe Prishtinës mund të vazhdojë.

Ajo gjithashtu vuri në dukje se të dy palët mund të arrijnë një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme për normalizimin e marrëdhënieve, por vendimi për këtë u takon Prishtinës dhe Beogradit, dhe jo Brukselit.

Në një konferencë shtypi pas një takimi të ministrave të jashtëm të BE-së në Bruksel, Mogherini përsëriti se vendimi i autoriteteve kosovare për tarifat për mallrat nga Serbia dhe BeH po e minon dialogun dhe e ftoi Prishtinën ta tërheqë këtë vendim, pasi dialogu duhet të udhëhiqet në një atmosferë besimi dhe respekti.

Mogherini tha se BE vazhdon të ofrojë mbështetje të plotë për vazhdimin e dialogut Beograd-Prishtinë me qëllim që të dalë me një rezultat pozitiv – një marrëveshje ligjërisht detyruese që do të zgjidhë të gjitha çështjet lidhur me normalizimin e plotë të marrëdhënieve.

“Është e rëndësishme për BE-në dhe është e qartë që nga fillimi se do të mirëpresim rezultatin që në mënyrë gjithëpërfshirëse trajton të gjitha çështjet që lidhen me normalizimin në një mënyrë të detyrueshme ligjërisht dhe në lidhje me parimet e së drejtës ndërkombëtare dhe rregullat e BE-së. Do të thotë se nuk ka ndarje etnike brenda vendeve dhe mes vendeve”, tha Mogherini e pyetur nëse ideja e korrigjimit të kufijve është e pranueshme për BE-në.

Ajo shtoi se “pavarësisht nga rregullimet që të dy palët mund të flasin në të ardhmen, kjo asnjëherë nuk do të përfundojë në vendet etnikisht të pastra”.

Mogherini shtoi se çdo zgjidhje e mundshme duhet të jetë e pranueshme për të dyja palët dhe se Beogradi dhe Prishtina duhet të bien dakord për këtë dhe në Bruksel.