Strategjia e re e NATO-s

Miratohet Strategjia e re e NATO-s, përmendet edhe Ballkani Perëndimor

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, ka bërë të ditur se liderët e shteteve anëtare i kanë dhënë dritën jeshile Konceptit të ri Strategjik të Aleancës i cili vjen në një kohë kritike për sigurinë si rezultat i agresionit të paprecedent të Rusisë në Ukrainë.

Në këtë Strategji të re, përmendet edhe rajoni i Ballkanit Perëndimor, ku bën pjesë edhe Republika e Kosovës. Siç thuhet në dokument, për NATO-n ky rajon është i një rëndësie strategjike.

Gjithashtu thuhet se NATO do të përkrah aspiratat Euro-Atlantike të vendeve të interesuara të rajonit të Ballkanit Perëndimor dhe gjithashtu do të ndihmojnë këto vende në përballjen me kërcënimet dhe sfidat dhe në rritjen e qëndrueshmërisë ndaj ndërhyrjeve malinje të palëve të treta.

“ Ballkani Perëndimor dhe rajoni i Detit të Zi janë të një rëndësie strategjike për Aleancën. Ne do të vazhdojmë të mbështesim aspiratat euroatlantike të vendeve të interesuara në këto rajone. Ne do të rrisim përpjekjet për të forcuar aftësitë e tyre për të adresuar kërcënimet dhe sfidat e dallueshme me të cilat përballen dhe do të rrisim qëndrueshmërinë e tyre ndaj ndërhyrjeve dhe detyrimeve malinje të palëve të treta. Ne do të punojmë me partnerët për të trajtuar kërcënimet dhe sfidat e përbashkëta të sigurisë në rajonet me interes strategjik për Aleancën, duke përfshirë Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut dhe rajonet Sahel. Indo-Paqësori është i rëndësishëm për NATO-n, duke pasur parasysh se zhvillimet në atë rajon mund të ndikojnë drejtpërdrejt në sigurinë euroatlantike. Ne do të forcojmë dialogun dhe bashkëpunimin me partnerët e rinj dhe ekzistues në Indo-Paqësorin për të trajtuar sfidat ndër-rajonale dhe interesat e përbashkëta të sigurisë”, thuhet në dokument.