SHBA

Mike Pence thirret të dëshmojë për bisedat me Trump për trazirat e 6 janarit

Një gjykatës federal ka vendosur që ish-zëvendëspresidenti Mike Pence duhet të dëshmojë para një jurie të madhe për bisedat që ai ka pasur me Donald Trump deri më 6 janar 2021, sipas burimeve të shumta të njohura me një vendim të fundit të gjykatës federale.

Por gjykatësi tha – në një vendim që mbetet nën vulë – se Pence ende mund të refuzojë t’i përgjigjet pyetjeve në lidhje me veprimet e tij më 6 janar, kur ai po shërbente si president i Senatit për certifikimin e zgjedhjeve presidenciale të vitit 2020, sipas një nga burimet.

Nicholas Luna, një ish-asistent i posaçëm i Trump, i tha komisionit se kujtonte se Trump e quajti Pencen “të pafuqishëm”. Luna tha se ai kujtoi diçka në lidhje me atë që Trump tha: “Kam marrë vendimin e gabuar katër ose pesë vjet më parë”.

Dhe Julie Radford, ish-shefja e shtabit të Ivanka Trump, tha se ajo kujtoi Ivanka Trump duke i thënë asaj se “babai i saj sapo kishte pasur një bisedë shqetësuese me zëvendëspresidentin”.

Radford tha se asaj i ishte thënë se Trump e kishte quajtur Pence “fjala P”, duke iu referuar një termi nënçmues.

Nga ana e Pence, shumë nga komentet e tij publike për bisedat e tij me Trump në ditët para dhe pas kryengritjes kanë ardhur në një kujtim që ai botoi vitin e kaluar.

Në libër, Pence shkroi se Trump i tha atij në ditët para sulmit se ai do të frymëzonte urrejtjen e qindra mijëra njerëzve, sepse ai ishte “shumë i ndershëm” për të tentuar të përmbyste rezultatet e zgjedhjeve.

Ish-zëvendëspresidenti tha gjithashtu në libër se ai i kërkoi këshilltarit të tij të përgjithshëm për një informim mbi procedurat e Aktit të Numërimit të Zgjedhjeve pasi Trump në një telefonatë të 5 dhjetorit “përmendi sfidimin e rezultateve të zgjedhjeve në Dhomën e Përfaqësuesve për herë të parë.