Familja

Meshkujt duhet të fillojnë një familje para se të bëhen 35-vjeç

Burrat duhet të fillojnë një familje para se të mbushin 35 vjeç për të shmangur rrezikun për foshnjat e palindura, thonë studiuesit.

Një studim që përcjelli 40 milionë foshnje zbuloi se rreziku i komplikacioneve të lindjes fillon të rritet kur baballarët janë në mesin e të 30-tave dhe në mënyrë të konsiderueshme rriten nga mosha 45 vjeçare.

Por studimi i ri, i botuar në British Medical Journal, tregon se burrat duhet të marrin gjithashtu përgjegjësi.

Hulumtuesi Profesor Michael Eisenberg, nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Stanfordit, tha: ‘Ne tentojmë të shikojmë faktorët e nënës në vlerësimin e rreziqeve të lidhura me lindjen.

“Por ky studim tregon se të kesh një fëmijë të shëndetshëm është një sport në ekip dhe mosha e babait kontribuon edhe në shëndetin e foshnjës”.

Ai tha se nëse babai është 35-vjeç, ka një rritje të lehtë të defekteve të lindjes, por rreziku rritet më ashpër, teksa meshkujt mbushin moshën 40-vjeçare e 50-vjeçare.

Kjo ndodh sepse me çdo vit që një njeri plaket, ai grumbullohet në dy mutacione të reja në ADN-në e spermës së tij.

Krahasuar me baballarët midis moshave 25 dhe 34, foshnjat e lindura tek meshkujt midis moshës 35 dhe 44 vjeç ishin rreth pesë për qind më shumë gjasa që të lindnin të parakohshme ose me peshë të ulët lindjeje.

Për meshkujt e moshës 45 vjeç e lart kishin 14 për qind më shumë gjasa të pranoheshin në kujdesin intensiv, 14 për qind më shumë të ngjarë të lindnin para kohe, 18 për qind më shumë të ngjarë të kishin konfiskime dhe 14 për qind më shumë gjasa të kishin një peshë të vogël lindjeje .

Nëse një baba ishte 50 vjeç ose më i madh, mundësia që foshnja e tyre të ketë nevojë për ventilim pas lindjes është rritur me 10 për qind dhe shanset për të cilat do të kërkonin kujdes intensiv u rritën me 28 për qind.

Për meshkujt 45 vjeç e lart, partnerët e tyre kishin 28 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar diabetin gestacion, krahasuar me baballarët midis 25 dhe 34 vjeç.

Ai tha se mekanizmat e mundshëm biologjikë në lojë në këtë pikë janë të paqarta, por ai dyshon se placenta e nënës ka një rol.

Rreth 18 për qind e fëmijëve të lindur në Angli dhe Uells kanë një baba 40 vjeç e lart, sipas Zyrës së Statistikave Kombëtare.

Mosha mesatare e baballarëve në vitin 2016 ishte 33.3, gati katër vjet më e vjetër se 1974, kur ata ishin 29.4.

Mosha e nënave është rritur pothuajse në të njëjtin ritëm – ata kishin një moshë mesatare prej 30.4 në vitin 2016 dhe 26.4 në vitin 1974, një rritje prej katër vjetësh. Por profesor Eisenberg tha se rreziqet absolute janë ende relativisht të ulëta.

Ai krahasoi rreziqet e rritura për blerjen e biletave të llotarive. “Nëse blini dy bileta llotarie në vend të një, shanset tuaja për të fituar dyfish, kështu që është rritur me 100 për qind”, tha ai.