LAJMI I FUNDIT

Media austriake: Teste te PCR’it fals, party pa fund, Kosova shokohet nga virusi

Festa të pafundme, teste false PCR dhe pothuajse asnjë vaksinim: numri i rasteve shpërtheu në Kosovë gjatë verës – dhe të kthyerit e sollën Coronan në shtëpi me ta, shkruan media austriake Heute.

Pak para pushimeve verore, qeveria kosovare hoqi pothuajse të gjitha masat e koronës. Dikush nuk donte të kalonte vera përsëri pa biznesin e rëndësishëm me vizitorët nga diaspora. Në fakt, shumë njerëz udhëtuan si kurrë më parë, shkruan “SonntagsZeitung”. Vetëm në korrik, 446,340 pasagjerë zbarkuan në Prishtinë – pothuajse dy herë më shumë se në vitet para-Coronas.

Kishte një atmosferë festash në vend: diskotekat dhe restorantet ishin të mbushura, dasma dhe festime po zhvilloheshin kudo. Kushtet ideale për variantin Delta, i cili u përhap me shpejtësi, në fund të fundit, pothuajse askush nuk u vaksinua. As vendasit, shumica e të cilëve nuk kishin pasur ende mundësi për ta bërë këtë, as kosovarët e diasporës që kishin mbërritur dhe të cilët vetëm pak i kishin përdorur vaksinat në vendin e tyre të adoptuar.

Mysafirët e pushimeve shtuan numra

Deri më 20 korrik, pothuajse askush nuk ishte testuar pozitiv në Kosovë. Vetëm pas mbërritjes së shumë mysafirëve të pushimeve – të cilët gjithashtu ishin në gjendje të udhëtonin me aeroplan pa asnjë provë testimi – numrat shpërthyen. Deri më sot, vendi nuk ka qenë në gjendje të ngadalësojë rritjen eksponenciale të vrisuit. Në Austri, numri i rasteve u rrit vetëm në fund të festave.