antibiotikë

Marrja e drejtë e antibiotikëve: Vetëm kështu do t’i shmangni pasojat!

Edhe pse i ndihmojnë organizmit që të luftojë me bakteret, marrjen e antibiotikëve shpesh e përcjellin edhe efektet e padëshirueshme, sepse ato shkatërrojnë bakteret e mira në zorrë.

Gjatë ditëve të akullta të cilat kanë ardhur, arrijnë edhe ftohjet, viruset dhe barten lehtë, sepse kryesisht qëndrojmë në lokale të mbyllura, ndërkaq bakteret mund t’i gjejmë gjithandej – në transportin publik, zyrë, kolektive të fëmijëve, etj., transmeton Telegrafi.

Pikërisht muajt e dimrit janë “sezon” i infeksioneve bakteriale dhe antibiotikëve të cilët patjetër shkojnë bashkë, ndonjëra madje edhe 15 ditë.

Edhe pse përdorimi i tyre atëherë është i domosdoshëm, antibiotikët shpesh mund të çojnë edhe deri në efekte të padëshiruara.

Te marrja e antibiotikëve më me rëndësi janë dy gjëra:

1. Antibiotikët kurrë mos i merrni krye në vete.

2. Me antibiotikë patjetër merrni edhe probiotikë. Rregulla e parë është e qartë, antibiotikët në shërim mund t’i përfshini vetëm kur jua përshkruan mjeku.

Mirëpo, kur është fjala për probiotikët, është e domosdoshme që të filloni përdorimin e tyre në të njëjtën kohë kur i përdorni edhe antibiotikët, mirëpo së paku një javë pas ndërprerjes së terapisë për shkak të veprimit të zgjatur të antibiotikëve.

Mjekët rekomandojnë që midis marrjes së antibiotikëve dhe probiotikëve të bëhet një distancë së paku dy orë, sepse në të kundërtën antibiotiku do të shkatërrojë edhe bakteret e mira probiotike.

Edhe një lajm i mirë është që marrja e probiotikëve, përkatësisht e baktereve të mira si rezultat mund të ketë humbjen e kilogramëve.

Ato gjithashtu rregullojnë shëndetin e traktit të urinimit dhe pengojnë shfaqjen e infeksioneve.