Malajzia ndalon transmetimin e filmit të burrit të Rita Orës, për shkak të përmbajtjes homoseksuale

Malajzia e ka ndaluar filmin e kompanisë Marvel, “Thor: Love and Thunder” nga transmetimi në kinema për shkak të ‘elementeve homoseksuale’ në një përpjekje për të ‘frenuar përmbajtjen LGBT+’.

Qeveria tha se kundërshtoi dy pjesë të vogla në film, me njërën kur një personazh femër, Valkyrie, interesohet për një konkubinë të Zeusit, shkruan DailyMail.

Një moment tjetër i përmendur ishte kur Valkyrie i thuhet nga krijesa rock Korg se ai tregon se ka dy baballarë. Lloji i tij është ‘ngjizur’ kur dy burra ‘Kronan’ mbajnë duart mbi një gropë llave.

Distributori Disney dërgoi filmat “Thor: Love and Thunder” si dhe “Lightyear” të kompanisë Pixar në Bordin e Censurës së Filmit të Malajzisë, i cili kërkoi shkurtime të cilat studiot i refuzuan, duke çuar në ndalim të plotë të transmetimit.

Marrëdhëniet e të njëjtit seks janë të paligjshme në Malajzi, ku ata që shpallen fajtorë përballen me 20 vjet burg dhe dënim të detyrueshëm me kamxhik.

Vendi aziatik ka ligje që promovojnë tolerancën fetare dhe racore midis tri grupeve të tij kryesore etnike, kinezëve, indianëve dhe malajzëve, por nuk toleron as homoseksualitetin mashkullor dhe as femëror.

Zëvendësministri i Komunikimit dhe Multimedias për Malajzinë, Zahidi Zainul Abidin, tha se filmi “Thor” nuk e kaloi censurën sepse Qeveria dhe Departamenti i Çështjeve Islame ishin ‘të përkushtuar’ për të parandaluar ‘rritje të kulturës LGBT+’.

“[Filmi] preku LGBT-në, por ne shohim që tani ka shumë filma me elementë LGBT+ që kalojnë censurën”, tha Abidin, raporton The Times.

Ai gjithashtu iu përgjigj një pyetjeje në parlament për të thënë: “Jam i frustruar sepse bota e jashtme ishte ajo që promovonte LGBT-në”, duke shtuar se ai dhe qeveria po monitoronin me rigorozitet filmat dhe platformat e rrjeteve sociale për të gjetur ata që promovonin përmbajtje LGBT+, me të cilët do të përballeshin me ‘veprim i rëndë’ nëse gjendet.

Abidin argumentoi se filmat LGBT+ po bëheshin ‘më pak të hapur’ në metodat e tyre dhe paralajmëroi anëtarët e publikut të qëndronin ‘vigjilentë’.

“Lightyear” i kompanisë Pixar është ndaluar në të paktën 16 vende muslimane. Emiratet e Bashkuara Arabe njoftuan se nuk do të shfaqnin filmin në kinema pasi kishte një puthje mes personave të të njëjtit seks.

Me Qeverinë Malajziane të kufizuar në kontrollin e përmbajtjes në kinema dhe transmetime televizive, shërbimet e transmetimit të filmave si Hotstar, versioni malajzian i Disney+, mund t’i shfaqin filmat në internet.

Ministri shtoi se malajzianët duhet të tregojnë ‘vetëpërmbajtje’ dhe inkurajoi prindërit të përdorin sistemet e kontrollit të moshës në shërbimet e transmetimit të filmave.