Lazer në vend të gjilpërës: doktorët mbyllin plagën me dritë

Nuk ka më qepje: studiuesit po zhvillojnë një material që mbyll plagët pas ekspozimit me lazer.

Studiuesit në Universitetin e Arizonës kanë zhvilluar një nano-material prej mëndafshi dhe ari që mund të mbyllë plagët.

Për këtë qëllim, përzierja duhet të aktivizohet me një rreze lazer, siç shkruan Spectrum, transmeton lajmi.net.

Në eksperimentet e kafshëve, metoda e re e plagëve mbyllëse tashmë është testuar.

Qasja e re e bën të mundur mbylljen e plagëve në indet e buta pa qepje ose ngjitje.

Në eksperimente me derrat, mbyllja e plagës së re ishte shtatë herë më elastik se metodat tradicionale. Rezultatet u botuan në revistën Advanced Functional Materials.


Materiali me të cilin janë mbyllur plagët përbëhet nga një pëlhurë mëndafshi në të cilën përfshihen nanorodet e arit. Ari konverton dritën lazer në nxehtësi, gjë që shkakton fibroinën e proteinës së mëndafshit që të lidhet me kolagjenin në qelizat e lëkurës. Lëkura nuk dëmtohet nga nxehtësia.