Lazer në vend të gjilpërës, doktorët mbyllin plagën me dritë

Nuk ka më qepje: studiuesit po zhvillojnë një material që mbyll plagët pas ekspozimit me lazer.

Studiuesit në Universitetin e Arizonës kanë zhvilluar një nano-material prej mëndafshi dhe ari që mund të mbyllë plagët.

Për këtë qëllim, përzierja duhet të aktivizohet me një rreze lazer, siç shkruan Spectrum.

Në eksperimentet e kafshëve, metoda e re e plagëve mbyllëse tashmë është testuar.

Qasja e re e bën të mundur mbylljen e plagëve në indet e buta pa qepje ose ngjitje.

Në eksperimente me derrat, mbyllja e plagës së re ishte shtatë herë më elastik se metodat tradicionale. Rezultatet u botuan në revistën Advanced Functional Materials.