Lihtenshtajnin

Ky është vendi ku njerëzit ndihen të sigurt: nuk mbyllin as portën e shtëpisë! (video)

Nuk ka pothuajse asnjë krim në Lihtenshtajn. Vrasja e fundit e regjistruar u bë në vitin 1997 dhe ka vetëm disa të burgosur në vend.

Çdokush që dënohet me më shumë se dy vjet burgim shkon në burg në Austri. Njerëzit në këtë vend ndihen aq të sigurt sa që shumica nuk e mbyllin as derën.

Në një rast, Zvicra pushtoi Lihtenshtajnin. Ushtarët zviceranë (170 prej tyre) ishin të armatosur me armë por pa plumba. Ata thjesht kaluan aksidentalisht kufirin gjatë një ushtrimi ushtarak.

Kryeqyteti i Lihtenshtajnit është Vaduz, me 5.425 banorë. Është gjithashtu qyteti më i madh në atë vend.

Lihtenshtajni është prodhuesi kryesor i dhëmbëve artificialë në botë. Ivoclar Vivadent po udhëheq botën në prodhimin e forkeve dhe mbulesave artificiale, me një pjesëmarrje totale prej 20 përqind.

Himni i Lihtenshtajnit “Oben am Rhein jungen” ka saktësisht të njëjtën melodi si himni britanik “Rroftë Mbretëresha”.

Lihtenshtajni ka gjermanishten gjuhë zyrtare, por banorët nuk e flasin atë. Shumica përdorin një dialekt gjerman, i cili është i ndryshëm nga gjuha standarde gjermane.

Deri në vitin 1984, për shkak të rrëzimit të tre referendumeve, gratë në Lihtenshtajn nuk mund të votonin në zgjedhje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_MTVLKLze3E