njoftimi

Ky është njoftimi mortor i familjarëve për vdekjen e Albright

Madeleine Albright, gruaja e parë sekretare e shtetit të SHBA-së, e cila ndihmoi në drejtimin e politikës së jashtme perëndimore pas Luftës së Ftohtë, ka vdekur në moshën 84-vjeçare.

Albright ishte gruaja e parë sekretare e Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe e njëjta e ndihmoi shumë Kosovën në arritjen e pavarësisë së saj.

Në njoftimin mortor të familjarëve të saj, Albright vlerësohet me fjalët dhe veprat më të mëdha teksa bëhet e ditur e gjithë krijimtaria e saj.

“Zemërthyer ju njoftojmë se Dr. Madeleine K. Albright, Sekretarja e 64-të e Shtetit e SHBA-së dhe gruaja e parë që mbajti atë pozicion, ndërroi jetë më herët sot. Shkak ka qenë kanceri. Ajo ishte e rrethuar nga familja dhe miqtë. Kemi humbur një nënë, gjyshe, motër, argëtuese dhe mike të dashur”.

“Madeleine Albright, e lindur si Marie Jana Korbelova, ishte një vendase në Pragë, e cila erdhi në Shtetet e Bashkuara si refugjat në vitin 1948 dhe u ngrit në majat e politikëbërjes amerikane, duke marrë Medaljen Presidenciale të Lirisë në 2012, nderimi më i lartë civil i vendit. Një kampione e palodhur e demokracisë dhe të drejtave të njeriut, në kohën e vdekjes së saj ishte profesoreshë e Shkollës së Shërbimit të Jashtëm të Universitetit Georgetown, kryetare e Albright Stonebridge Group, pjesë e Dentons Global Advisors, kryetare e Albright Capital Management, presidente e Harry S. Fondacioni i Bursave Truman, kryetar i Institutit Demokratik Kombëtar, kryetar i Bordit të Politikave të Mbrojtjes së SHBA-së dhe një autor. Ajo themeloi Institutin Albright të Çështjeve Globale në Kolegjin Wellesly, server si administruese e besuar e përjetshme e Institutit Aspen dhe ishte një çembere e kapitullit të Katedrales Kombëtare të Uashingtonit. Ajo ishte 84 vjeç” thuhet në njoftimin mortor të publikuar nga familjarët.

Image